The Eagle (2011)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Eagle
Regie Kevin Macdonald
Producent Duncan Kenworthy
Scenario Jeremy Brock
Hoofdrollen Channing Tatum
Jamie Bell
Donald Sutherland
Mark Strong
Muziek Atli Örvarsson
Montage Justine Wright
Cinematografie Anthony Dod Mantle
Distributie Focus Features (VS)
Universal Pictures (Europa)
Première 11 februari 2011 (Verenigde Staten)
25 maart 2011(Verenigd Koninkrijk)
Speelduur 114 minuten
Taal Engels
Schots-Gaelisch
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget $ 25.000.000
Opbrengst $ 27.122.040
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Combat International tijdens de opnames van The Eagle. Midden met adelaar: Charlie Allan. Rechts van hem: Kevin Johnston

The Eagle is een historische film uit 2011 geregisseerd door Kevin Macdonald, met Channing Tatum, Jamie Bell en Donald Sutherland. Het is een verfilming van het boek De Adelaar van het Negende (1954) van Rosemary Sutcliff. Het verhaal vormt als het ware het vervolg op de film Centurion uit 2010 over het verdwenen negende legioen.

De film gaat over een jonge Romeinse officier die de muur van Hadrianus oversteekt om daar de adelaar van het verdwenen negende legioen, waarvan zijn vader opperbevelhebber was, te zoeken.

De film, die in een samenwerking van Groot-Brittannië en de VS gemaakt is, werd in Amerika uitgebracht op 11 februari en in Europa op 25 maart 2011.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint in het noorden van Engeland, waar Marcus Aquilla arriveert als nieuwe garnizoensbevelhebber. Hij stuurt er een patrouille op uit om de Kelten te zoeken. Die nacht hoort hij een verdacht geluid in zijn slaap. Ondanks de twijfels van zijn onderbevelhebber wekt hij de mannen. Ze zijn bijna terug om te gaan slapen als de Kelten opeens aanvallen. De volgende morgen komen de Kelten terug met de patrouille en hakken het hoofd van een van de mannen af terwijl de Romeinen toekijken. Na te zijn ontzet worden de overgebleven Romeinen veilig terug in het kamp geleid, maar Marcus raakt bij deze actie gewond en wordt ontslagen uit het leger met een eremedaille als pijnstiller.

Marcus blijft niet bij de pakken neerzitten, en ondanks dat zijn oom het hem afraadt, trekt hij met zijn trouwe Brigantijnse slaaf, wiens leven hij heeft gered, over de Muur van Hadrianus naar Schotland. Daar ontmoeten ze eerst een legioensoldaat van zijn vaders legioen, die inmiddels is ingeburgerd bij de Kelten. Hij vertelt hoe zijn vaders legioen in een hinderlaag was gelopen en zo goed als afgeslacht werd. Daarna ontmoeten ze de krijgers van een Pictische stam. Esca (zijn slaaf) doet zich voor als een krijgsgevangene die ontsnapt is aan de Romeinen, en wendt voor dat Marcus zijn slaaf is.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]