The Gods Must Be Crazy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Gods Must Be Crazy
Regie Jamie Uys
Producent Jamie Uys
Scenario Jamie Uys
Hoofdrollen N!Xau
Sandra Prinsloo
Marius Weyers
Muziek John Boshoff
Montage Stanford C. Allen
Cinematografie Buster Reynolds
Robert Lewis
Première 1980
Genre Komedie
Speelduur 109 minuten
Taal Engels
Afrikaans
Juǀʼhoan
Land Vlag van Zuid-Afrika (1928-1994) Zuid-Afrika
Vlag van Botswana Botswana
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Gods Must Be Crazy is een komische speelfilm uit 1981 van Jamie Uys. De film speelt zich af in Botswana en Zuid-Afrika. Het vertelt het verhaal van Xi, een bosjesman uit de Kalahariwoestijn wiens stam geen enkel contact heeft met de buitenwereld. Er zijn vier vervolgfilms uitgebracht, één speelt zich eveneens af in Zuidelijk Afrika, daarin spelen Xi's kinderen en safaridieren een hoofdrol. De andere drie zijn gemaakt in Hongkong.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film begint als een documentaire, waarin op satirische wijze een beeld wordt geschetst van het jachtige westerse leven. Daarna zien we een vliegtuigje, waarvan de piloot een leeggedronken glazen colaflesje uit het raam gooit. De Bosjesmannen komen na het vinden van het flesje voor het eerst met de buitenwereld in contact. Ze bedenken allerlei nuttige gebruikswijzen voor het flesje, maar na een tijdje ontstaan er spanningen: ze worden afgunstig en krijgen ruzie, iets dat ze eerder nooit meemaakten. Daarom gelooft Xixo dat het flesje een kwaadaardig ding is en besluit het weg te gooien aan het einde van de wereld.

Hij gaat op reis en komt hier verschillende "goden" tegen en andere voor hem onverklaarbare zaken. De verschillende verhalen worden parallel verteld: het verhaal van Xixo op reis naar het einde van de wereld, een schooljuf die komt lesgeven in Botswana en wordt opgehaald door een ietwat wereldvreemde, stuntelige en verlegen onderzoeker met een halfdefecte auto en een oogje op de lerares. Ten slotte verschijnt een guerrillaorganisatie die een aanslag wil plegen op de president. Uiteindelijk komen alle verhaallijnen samen. Het is een film vol humor, met veel slapstick door middel van versnellingen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]