The Hindenburg (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Smallprint84 (overleg | bijdragen) op 13 jun 2019 om 12:41. (→‎Rolverdeling)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
The Hindenburg
Regie Robert Wise
Producent Robert Wise
Scenario Nelson Gidding
Richard Levinson &
William Link
na Michael M. Mooney
Hoofdrollen George C. Scott
Roy Thinnes
Anne Bancroft
Richard Dysart
Muziek David Shire
Montage Donn Cambern
Cinematografie Robert Surtees
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 25 december 1975
Vlag van Nederland 24 juni 1976
Genre Historisch drama
Speelduur 125 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $15.000.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Model van de Hindenburg die in de film is gebruikt

The Hindenburg is een Amerikaanse historische rampenfilm uit 1975 onder regie van Robert Wise. Het verhaal gaat over de ramp met de Duitse zeppelin Hindenburg in 1937 in New Jersey. Het is niet gebaseerd op de feiten, maar op de plot van Michael M. Mooneys gelijknamige boek.

The Hindenburg werd genomineerd voor de Oscars voor beste cinematografie, beste geluid en beste art-directie. Tijdens de uitreiking kreeg Peter Berkos daadwerkelijk een Special Achievement Award toegekend voor de geluidseffecten.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Amerikaanse geheim agent Franz Ritter (George C. Scott) reist met de Hindenburg mee om een belangrijke tegenstander van het naziregime te beschermen. Adolf Hitler wil van deze tegenstander af en schakelt een Gestapo-agent in om de zeppelin op te blazen, zodat het net lijkt alsof het een ongeluk is.

De gehele film is een whodunnit waarbij Ritter probeert te achterhalen wie de verrader onder de passagiers is. Op het einde ontmaskert Ritter de verrader, maar hij kan niet voorkomen dat de zeppelin explodeert. Hierbij komen zowel Ritter, de agent, als de politicus om het leven.

Bijzonderheden

De film werd gemaakt in de jaren zeventig tijdens de hoogtijdagen van de rampenfilm. De productie wijkt van zijn genregenoten af doordat de film gebaseerd is op ware gebeurtenissen en omdat de daadwerkelijke ramp plaatsvindt in de laatste tien minuten van de film. Tot die tijd speelt het verhaal zich af als een spionagethriller.

De plot van de film komt niet helemaal overeen met de werkelijkheid. In de film komt de zeppelin door sabotage tot ontploffing, maar in werkelijkheid werd de explosie veroorzaakt door statische elektriciteit.

Regisseur Wise gebruikte voor de exterieurshots van de brandende zeppelin echte journaalbeelden. Deze beelden werden afgewisseld met interieurshots, waarbij de passagiers door een brandend decor renden. Omdat de journaalbeelden in zwart-wit waren, moesten ook de interieurscènes in zwart-wit geschoten worden. De rest van de film is in kleur. Tijdens de rampscène in de laatste tien minuten schakelt de film over in zwart-wit.

Rolverdeling