The Pearl of Death

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Pearl of Death
Regie Roy William Neill
Scenario Scenario:
Bertram Millhauser
Personages:
Arthur Conan Doyle
Hoofdrollen Basil Rathbone
Nigel Bruce
Evelyn Ankers
Distributie Universal Studios
Première 1944
Genre Mystery
Speelduur 69 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Voorloper The Scarlet Claw
Vervolg Sherlock Holmes and the House of Fear
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Pearl of Death is een Amerikaanse film uit 1944, gebaseerd op het personage Sherlock Holmes. De film werd geregisseerd door Roy William Neill. Het is de negende van de Sherlock Holmes-films met Basil Rathbone als Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson.

Het verhaal is losjes gebaseerd op het korte verhaal The Adventure of the Six Napoleons, maar voegt hier een groot aantal dingen aan toe.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een meestercrimineel genaamd Giles Conover steelt de beroemde "Borgia-parel" uit het Royal Regent Museum, recht onder de neus van Holmes en Watson vandaan. De twee slagen er al snel in Conover in te halen en te overmeesteren, maar hij blijkt de parel niet langer bij zich te hebben. Bij gebrek aan bewijs moeten ze hem laten gaan.

Later ontvangt Holmes nieuws over een moord op een oude kolonel, die schijnbaar zonder enig motief is gepleegd. Hij is gevonden met een gebroken rug, te midden van een stapel brokstukken van gips en porselein. Holmes herkent de unieke manier waarop de kolonel is gedood als het werk van "de Hoxton Creeper", Conovers rechterhand.

Er vindt nog een moord plaats, ditmaal op een oude dame. Ook rondom haar lichaam wordt gebroken gips en porselein gevonden. Holmes wordt tijdens zijn onderzoek tweemaal doelwit van Conover, maar ontkomt beide keren. Holmes concludeert dat Conover op zoek is naar de parel daar hij die natuurlijk snel heeft weggestopt toen hij en Watson hem achtervolgden.

Na een derde moord ziet Holmes eindelijk een verband: alle drie de vermoorde mensen waren in het bezit van een borstbeeld van Napoleon Bonaparte, dat na de moord is stukgeslagen. Toen Holmes en Watson Conover achtervolgden, rende hij door de werkplaats waar deze beelden werden gemaakt. Hij heeft de parel blijkbaar in een van de beelden gestopt, en probeert nu te achterhalen welke.

Holmes spoort de verkoper van de beelden op, en ontdekt dat er die dag zes gemaakt zijn. Holmes gaat naar het adres waar het laatste beeld zich bevindt, en wacht daar op Conover en The Creeper. The Creeper is duidelijk sterker dan Holmes, maar Holmes overtuigt hem dat Conover hem waarschijnlijk zal verraden als hij de parel heeft. Hierop keert The Creeper zich tegen Conover, en doodt hem voor de politie arriveert. Holmes slaat het laatste beeld stuk, en vindt de parel.

Cast[bewerken]

Acteur Personage
Rathbone, Basil Basil Rathbone Sherlock Holmes
Bruce, Nigel Nigel Bruce John H. Watson
Hoey, Dennis Dennis Hoey Inspecteur Lestrade
Ankers, Evelyn Evelyn Ankers Naomi Drake
Mander, Miles Miles Mander Giles Conover
Wolfe, Ian Ian Wolfe Amos Hodder
Francis, Charles Charles Francis Digby
Herbert, Holmes Holmes Herbert James Goodram
Nugent, Richard Richard Nugent Bates
Gordon, Mary Mary Gordon Mrs. Hudson
Hatton, Rondo Rondo Hatton The Creeper

Externe link[bewerken]