The Secret (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Secret
Regie Drew Heriot
Producent Rhonda Byrne
Scenario Rhonda Byrne
Première 26 maart 2006 (VS)
Genre Documentaire
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $3.500.000
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Secret is een film en documentaire van Prime Time Productions en Rhonda Byrne. Het centrale thema is Het Geheim (The Secret) om zelf geluk en succes te realiseren. Dit geheim zou berusten op wat The Law of Attraction (De wet van de aantrekking) genoemd wordt. De film kwam in 2006 uit, eerst via internet (première op 26 maart 2006) en vervolgens op dvd. Ook is het in verschillende tv-programma's besproken, zoals bij The Oprah Winfrey Show, Larry King Live, The Ellen DeGeneres Show, Netwerk en Rondom Tien. Inmiddels is de inhoud van de film ook in boekvorm verkrijgbaar.

De film toont interviews met zogenaamde 'leraren', die vertellen waarom zij in The Secret geloven en hoe het volgens hen werkt.

Basisprincipes[bewerken]

In de film The Secret wordt uitgelegd hoe je de zogenaamde Wet van de Aantrekking kan aanwenden om iets te bereiken. Technieken zijn "het zetten van een intentie" en "visualisatie". Volgens de film kan men op die wijze een goede gezondheid verkrijgen, zijn/haar droombaan verkrijgen en de relatie die je wil. In de oude, Griekse literatuur is dit ook bekend als het Pygmalion-effect.

De manier waarop dit volgens de film zou werken is dat (onder meer) de persoon zich voorstelt (visualisatie) dat hetgeen hij/zij wenst al in zijn/haar bezit is, of, als het een bepaalde gebeurtenis is, deze al heeft plaatsgevonden. Deze regels zouden dan zonder onderscheid gelden voor alles wat gewenst kan worden; rijkdom, vrijheid, gezondheid, bezit, maar ook een bepaalde gebeurtenis of persoon.

Er is in wetenschap geen enkel bewijs bekend dat deze ideeën juist zouden kunnen zijn.

Voorbeeld uit de film[bewerken]

Het personage wil een bepaalde auto. Die sluit de ogen en voelt wat hij zou voelen als hij die auto al zou hebben (in plaats van te wensen dat hij hem zou krijgen). Door alleen maar te wensen ben je in lijn met het hebben van het specifieke object in de toekomst waardoor deze gebeurtenis altijd in de toekomst zal blijven. Door te voelen dat je hem al hebt zul je hem aantrekken en zal het vanzelf op je pad komen.

De oorsprong van The Secret[bewerken]

De film en het boek The Secret werd gebaseerd op het boek "The Science of Getting Rich" van Wallace D. Wattles uit 1910. Dit is het boek wat maakster Rhonda Byrne in de film krijgt aangeboden van haar dochter wanneer zij een uitvlucht zoekt in alle tegenslag die zij ervaart. In het Nederlands werd dit boek door Bart van den Hoogen bewerkt tot "De Oorsprong van The Secret".

The Deeper Secret[bewerken]

Hoewel een aantal mensen gelooft dat de gebruikte methoden in The Secret werken is niet iedereen voorstander van het gebruik van de zogenaamde Wet van de Aantrekking zoals weergegeven in The Secret. Tegenstanders van het concept beroepen zich onder meer op de filosofie dat The Secret stimuleert om te kiezen voor de linkshandige tantra, terwijl voor spirituele groei gekozen zou moeten worden voor de rechtshandige tantra.

Kritiek[bewerken]

Er is veel kritiek en scepticisme over The Secret. Critici zien het als een zoveelste spirituele tak van de “instant-geluksindustrie” voor mensen die niet willen leven met pech en tegenslag. Ook wordt er op gewezen dat de leer zeer egocentrisch is (het gaat voortdurend om jezelf) en materialistisch, gericht op aardse zaken als succes, hebzucht, rijkdom, geluk, bezit.

Het wordt ook gezien als een cynische leer: als het je niet lukt je problemen op te lossen heb je dat aan jezelf te wijten (het zogeheten: “blaming the victim”). En als je niet krijgt wat je visualiseert (bijvoorbeeld gezondheid), dan wil je het blijkbaar niet sterk genoeg of wil je het onbewust eigenlijk niet; in beide gevallen wordt de schuld bij de persoon gezocht, niet bij het niet werken van de leer. Een andere reactie als je niet krijgt wat je hebt gevisualiseerd (bijvoorbeeld je bedrijf gaat toch failliet), is daar dan weer het positieve van inzien (het zogeheten “recht praten wat krom is”). Bij tegengestelde belangen komt het positieve denken neer op een “survival of the fittest van de visualisatie” (bijvoorbeeld meerdere mensen die dezelfde baan willen; of mensen die oorlog voeren versus mensen die vrede willen).

Aanhangers van de leer wijzen onder meer op de passage in het Nieuwe Testament “vraag en er zal je gegeven worden” (Lucas 11:9, NBV). Vertegenwoordigers van het christendom wijzen er echter op dat deze tekst in context staat van het geloof in God, niet in geloof in jezelf; in het eerste geval is het een genade die wordt geschonken door God; het tweede geval gaat uit van je eigen wil en je bekwaamheid in de visualisatietechnieken zoals ze door The Secret worden voorgeschreven.

Tot slot kan de wet om altijd positief te zijn en je altijd goed te voelen, leiden tot het negeren van algemeen menselijke gevoelens als verdriet, boosheid, teleurstelling, angst, en het niet eerlijk onder ogen zien van onzekerheid, twijfel, zorg. En het streven naar succes en het idee dat alles in het leven in je macht ligt laat weinig ruimte voor acceptatie, deemoed, nederigheid en mededogen met anderen die het moeilijk hebben. Critici zien de leer dan ook vooral als een poging om grip te krijgen op tegenslag, pech, het feit dat je niet alles in je leven in de hand hebt; en een zoeken naar zekerheid.

Externe links[bewerken]