Thematische filatelie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Thematische filatelie is een specialisme in de filatelie. Het houdt in het verzamelen van postzegels, poststempels en poststukken zoals postzegelboekjes, briefkaarten of telegrammen die een specifiek thema of onderwerp hebben. Als onderwerp kiest de verzamelaar veelal iets uit zijn werkkring, omgeving of interesse. Veel verzamelde onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

Nog een paar mogelijkheden:

En een paar typisch Nederlandse onderwerpen:

Binnen elk thema kan men zich dan verder specialiseren. Een themaverzameling over vogels kan zich bijvoorbeeld toespitsen op alleen struisvogels of een verzameling met als thema sporten kan worden geconcentreerd op schaatsen. Uit zo'n verzameling kun je een inzending voor een tentoonstelling samenstellen.

In zo'n inzending wordt net zoals in een boek een verhaal verteld, in dit geval aan de hand van filatelistisch materiaal. Een inzending krijgt een titel en een hoofdstukindeling (een plan). Alle aspecten van het onderwerp moeten aan de orde komen. Over struisvogels bijvoorbeeld ook wat en hoe ze eten en wat hun (natuurlijke) vijanden zijn.

Binnen een thematische verzameling is naast thematische en filatelistische kennis en kwaliteit van het materiaal, de spreiding van het materiaal erg belangrijk:

  • spreiding over de tijd (oude en nieuwe postzegels en poststukken),
  • spreiding in herkomst (zo mogelijk met materiaal van alle continenten),
  • spreiding in de aard van de stukken (niet alleen maar postzegels of alleen maar poststukken).

Johannes H. Spoorenberg (1889–1971) was in Nederland een baanbreker voor het thematisch verzamelen. Vooral sinds 1952 wordt deze hobby in Nederland actief beoefend, al dan niet georganiseerd. De oudste en grootste vereniging is de Nederlandse Vereniging voor Thematische Filatelie, die als "De Beeldfilatelist" in 1952 is opgericht. De NVTF geeft onder andere vijfmaal per jaar het tijdschrift THEMA uit.

Nationaal en internationaal worden regelmatig postzegeltentoonstellingen georganiseerd en het thematisch verzamelen heeft daarin vaak een groot aandeel.

In Nederland is er verder nog de Motiefgroep Schaken, die zich gespecialiseerd heeft in schaken en filatelie, maar onder de ruim 160 leden zijn ook verzamelaars van munten, ansichtkaarten, speldjes, stempels, sigarenbandjes, en suikerzakjes.

Externe links[bewerken]