Theo Lingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Lingen
Karikatuurtekening van Theo Lingen door Hans Georg Pfannmüller, 1976
Karikatuurtekening van Theo Lingen door Hans Georg Pfannmüller, 1976
Algemene informatie
Volledige naam Franz Theodor Schmitz
Geboren 10 juni 1903
Geboorteplaats Hannover
Overleden 10 november 1978
Overlijdensplaats Wenen
Land Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk
Werk
Jaren actief 1929-1978
Beroep acteur, regisseur en schrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Theo Lingen en Genia Nikolajewa (1936)

Theo Lingen (Hannover, 10 juni 1903 - Wenen, 10 november 1978), artiestennaam van Franz Theodor Schmitz, was een Duits acteur, regisseur en schrijver. Hij was getrouwd met de zangeres Marianne Zoff, de ex-vrouw van Bertolt Brecht.

Korte biografie[bewerken]

Lingen werd geboren in Hannover als zoon van een jurist. Hij volgde het gymnasium, maar sloot deze opleiding zonder diploma af. Tijdens een opvoering van een toneelstuk op school werd hij ontdekt, en hij nam de naam van de geboortestad van zijn vader, Lingen als artiestennaam aan. Hij speelde in de vroege jaren twintig bij diverse gezelschappen, onder ander in Hannover en Münster. Hij werd bewonderd als karakterkomiek, en speelde rollen in onder andere Brecht's Driestuiversopera. Ook filmregisseur Fritz Lang was overtuigd van Lingens kwaliteiten, in M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931) en Das Testament des Dr. Mabuse (1933) had Lingen serieuzere rollen.

Bij het grote publiek werd Lingen echter voornamelijk bekend door zijn rollen in komische films, vanaf 1929 speelde hij meer dan 200 dergelijke rollen. Met Hans Moser als tegenspeler vormde hij een contrastrijk duo, en ook met Heinz Rühmann was hij vaak in films te zien. Zijn (overigens geacteerde) nasale stem werd zijn handelskenmerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog overwoog Lingen Duitsland te verlaten. Zijn vrouw was van Joodse afkomst, en Lingen hing een beroepsverbod boven het hoofd. Op basis van zijn populariteit echter kreeg hij dispensatie, en kon zijn carrière voortzetten. Hij verhuisde in 1944 naar Wenen, en in 1945 naar Strobl. Hij werkte in die tijd bij het Weense Burgtheater.

In oktober 1978 werd bij Lingen kanker geconstateerd, aan de gevolgen daarvan overleed hij in een Weens ziekenhuis op 10 november van dat jaar. De stad Wenen eerde hem met een eregraf op de Weense begraafplaats. Om onbekende reden staat op zijn grafsteen foutief het jaar 1979 als jaar van overlijden.

Filmografie (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]