Thinner (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thinner
Tagline Let The Curse Fit The Crime
Alternatieve titel(s) Stephen King's Thinner
Regie Tom Holland
Producent Andrew Golov
Stephen F. Kesten
Scenario Stephen King (boek)
Michael McDowell
Tom Holland (screenplay)
Hoofdrollen Robert John Burke
Joe Mantegna
Lucinda Jenney
Michael Constantine
Kari Wuhrer
Bethany Joy Galeotti
Time Winters
Howard Erskine
Muziek Daniel Licht
Montage Marc Laub
Cinematografie Kees Van Oostrum
Distributie Paramount Pictures
Première 1996
Genre Horror, thriller
Speelduur 85 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Overige nominaties Saturn Award
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thinner is een horrorfilm uit 1996 van regisseur Tom Holland. Hij verfilmde hiervoor het gelijknamige boek van Stephen King uit 1984.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De veel te dikke advocaat Billy Halleck (Robert John Burke) schroomt niet alles uit de kast te trekken om ook zijn schuldige cliënten hun zaken te laten winnen. Zo krijgt hij het ook voor elkaar dat maffioso Richie Ginelli (Joe Mantegna) vrijgesproken wordt, die hem daarvoor zijn loyaliteit toezegt. Terwijl hij achter het stuur van zijn auto zit, beloont zijn trotse echtgenote Heidi hem met fellatio.

Omdat Halleck zodoende maar half op het verkeer let rijdt hij de overstekende hoogbejaarde zigeunerin Suzanne Lempke (Irma St. Paule) aan, die daarop meteen overlijdt. Hij heeft echter weinig te vrezen van het gerecht. Nadat een bevriende agent zonder alcoholcontrole verklaart dat Halleck nuchter was en de eveneens bevriende rechter Cary Rossington (John Horton) vonnist dat het een ongeluk was, staat hij weer ongeschonden op straat. Daar staat de vader van de overleden zigeunerin, Tadzu Lempke (Michael Constantine), hem op te wachten. Deze wrijft Halleck over de wang en spreekt het woord thinner ('dunner') uit.

Vanaf dat moment verliest Halleck in sneltreinvaart gewicht. Naarmate hij meer kilo's kwijtraakt, moet hij weer aan de aanraking van Lempke denken. Wanneer ook de agent en rechter Rossington onder vreemde aandoeningen blijken te lijden na een ontmoeting met Lempke, kan hij niet langer ontkennen dat hij vervloekt is. Hij moet op zoek naar de zigeuner en proberen om hem de vloek op te laten heffen, voor er niets meer van hem overblijft. Ondertussen denkt Heidi dat haar man krankzinnig is geworden en probeert hem met behulp van de bevriende dokter Mike Houston (Sam Freed) te laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Omdat de zigeuners hem in eerste instantie uitlachen wanneer hij om hulp vraagt, schakelt Halleck Ginelli in om hem te helpen.

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Thinner werd genomineerd voor een Saturn Award in de categorie 'beste make up'.
  • Auteur King duikt zelf op in het verhaal als de apotheker die ook getuigt in het onderzoek naar Hallecks aanrijding van Suzanne Lempke.