Joe Mantegna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joe Mantegna
Joe Mantegna (2009)
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Anthony Mantegna Jr.
Geboren 13 november 1947
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1978-
Beroep Acteur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joseph Anthony Mantegna Jr. (Chicago, 13 november 1947) is een Amerikaans acteur van Italiaanse afkomst. Hij werd in 1999 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn bijrol als Dean Martin in de televisiefilm The Rat Pack en voor Primetime Emmy Awards in 1997 (voor zijn bijrol in de miniserie The Last Don), in 1999 (voor The Rat Pack) en in 2007 (voor zijn bijrol in de miniserie The Starter Wife).

Mantegna begon zijn loopbaan in 1969 in het theater, toen hij een rol speelde in de musical Hair. In 1978 stond hij in Working voor het eerst op Broadway. Datzelfde jaar stond hij ook voor het eerst voor de camera, toen hij Chris speelde in de filmkomedie Towing. Dat betekent niet dat zijn theaterwerkzaamheden daarmee stopten: in 1984 won hij de Tony Award voor beste acteur voor zijn vertolking van Richard 'Ricky' Roma in Glengarry Glen Ross en in 2011 kreeg hij voor zijn theaterwerk een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Exclusief 20+ televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Exclusief eenmalige gastrollen

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Mantegna is getrouwd en heeft twee dochters. Zijn dochter Gia is actrice. Ze debuteerde in 2003 in haar vaders film Uncle Nino en was sindsdien te zien in verschillende films en televisieseries, zoals 13 Going on 30, Unaccompanied Minors en In the Land of Women. Ze speelde opnieuw samen met haar vader tijdens een eenmalige gastrol in seizoen drie van Criminal Minds.