Thomas Newcomen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Thomas Newcomen (26 februari[bron?] 16635 augustus 1729) was een Brits uitvinder, die de eerste praktisch werkende stoommachine heeft uitgevonden.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Newcomen werd geboren in het Zuid-Engelse Dartmouth, in een deel van het land dat bekendstond om zijn tinmijnen. Van zijn vroege leven is weinig meer bekend dan dat hij een handel in ijzerwaren dreef in Dartmouth, en dat hij een niet-gewijde priester was in de baptistische kerk.

Newcomens grootste verdienste is dat hij rond 1710 de ideeën van Thomas Savery en Denis Papin combineerde en aldus kwam tot het ontwerp van een stoommachine, de stoommachine van Newcomen. In 1705 hadden Savery en Newcomen een overeenkomst gesloten waarin was afgesproken dat Newcomen de stoommachines van Savery verder zou ontwikkelen en produceren. Zo heeft Newcomen eerst Saveries ontwerp en later zijn eigen ontwerp geproduceerd. Het onderscheid tussen beide is echter niet altijd duidelijk.[1]

De machine was geschikt om water uit de mijnen te pompen, wat een groot probleem was bij de plaatselijke tinmijnen. Savery had dertien jaar eerder zijn stoommachine gepatenteerd onder de titel An Engine to Raise Water by Fire, en de stoommachine van Newcomen werkte op basis van dit patent. In zijn latere leven had Newcomen zijn handel ondergebracht in het bedrijf Proprietors of the Invention for Raising Water by Fire. De werktuigen, zijn pas later bekend geworden onder de naam "stoommachine".[1] De naam van het patent en dit bedrijf geven al aan, dat het oppompen van water het belangrijkste doel was van deze machines.

Newcomen verhuisde later in zijn leven naar Londen, waar hij in 1729 thuis overleed. Hij is begraven op Bunhill Fields, ten noorden van de City of London.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeelding van de stoommachine van Newcomen uit 1868.

Stoommachine van Newcomen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Stoommachine van Newcomen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De stoommachine van Newcomen, ook wel atmosferische machine genoemd, is de eerste praktisch werkende stoommachine door Newcomen, ontworpen rond 1710.

Er is weinig bekend over hoe Newcomen zijn stoommachines gebouwd heeft, maar er wordt aangenomen dat instrumentmakers en klokmakers een belangrijke bijdrage hebben geleverd in de latere ontwikkelingen.[2]

Productie en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende zijn leven heeft Newcomen zo'n 75 stoommachines geproduceerd. Zestig jaar na de uitvinding van Newcomen ontwikkelde James Watt een verbeterde versie, die bekendstaat als de eerste moderne stoommachine.

Deze stoommachine werd van de 18e tot ver in de 19e eeuw in Groot-Brittannië en verder in Europa gebruikt in de mijnbouw om water uit mijnen te pompen. In de 18e eeuw werden zo'n 2.200 stoommachines van Newcomen geproduceerd, waarvan enkele tot het eind van de 19e eeuw zijn blijven draaien.