Thrashmetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Thrash metal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thrashmetal
Hoofdartikel thrashmetal
Stilistische oorsprong kruising hardcore punk en new wave of British heavy metal
Culturele oorsprong begin jaren tachtig, Amerika
Vaak toegepaste
instrumenten
elektrische gitaar, basgitaar, drumstel
Populariteit underground
Afgeleide varianten speedmetal, blackened thrash, cross-over
Subgenres
black metal · deathmetal · groovemetal · nu metal
Regionale scenes
Duitsland · San Francisco Bay Area
Verwante onderwerpen
bands
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Thrashmetal (Engels: thrash metal) is een muziekstroming die een combinatie is van heavy metal en punk en vaak sneller en agressiever wordt gespeeld. Deze stroming is begin jaren 80 ontstaan. De centra van de thrashmetal lagen in de San Francisco Bay Area en in Duitsland.

De opkomst van thrashmetal is grotendeels te danken aan Metallica: de eerste thrashband met een album. Het album Kill 'Em All vond veel navolging bij thrashbands.

Geschiedenis[bewerken]

Het genre ontstond begin jaren 80, in een tijd waarin poppy glam metal zijn opmars maakte. Als reactie hierop ontstond een genre met een extremere muzikale benadering. Geïnspireerd door bands uit de new wave of British heavy metal en punk begonnen Amerikaanse bands als Metallica en Slayer de snelheid en agressiviteit van de muziek op te voeren. In die tijd maakte heavy metal in Europa een soortgelijke ontwikkeling door. Bands als Sodom, Kreator en Destruction speelden net als de bands uit de VS strakke, op riffs gebaseerde muziek op hoog tempo. Sindsdien is thrashmetal wereldwijd verspreid.[1]

Thrashmetalbands waren met hun zoektocht naar snelle en agressieve heavy metal een voedingsbodem voor allerlei extrememetalbands. Bands als Slayer, Venom en vooral Duitse thrashmetalbands kozen horror, sadisme en satanisme als thematiek. Dit inspireerde vroege deathmetal- en blackmetalbands. De invloeden van thrashmetal zijn ook te horen in groovemetal/nu metal.

New school thrash[bewerken]

Omstreeks 2005 was er een lichte opleving van het genre na een onderbreking in de jaren 90. Deze opleving wordt ook wel 'New school thrash' genoemd. Enkele namen zijn Evile, Bonded By Blood, en Municipal Waste. Laatstgenoemde heeft meer met de crossoverbands zoals het vroegere D.R.I.


Naast eerdergenoemde bands zijn er nog bekende thrashmetalbands:

Bands[bewerken]

Trivia[bewerken]

Het Nederlands keurt officieel de spelling trashmetal ook goed. Deze spelling wordt echter amper gebruikt, aangezien deze schrijfwijze suggereert dat het woord gevormd is met het Engelse woord trash (wat afval of rotzooi betekent). Geen enkele andere taal keurt deze spelling goed.[2]