Thurso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RobotE (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2019 om 22:39. (→‎top: wanneer is momenteel?, replaced: momenteel → momenteel{{wanneer?||2019|03|31}} met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Thurso
Schots-Gaelisch: Inbhir Theòrsa
Plaats in Schotland Vlag van Schotland
Thurso (Schotland)
Thurso
Situering
Raadsgebied
(council area)
Highland
Lieutenancy area Caithness
Coördinaten 58° 36' NB, 3° 31' WL
Algemeen
Inwoners 8721 (2001 Census)
Grid code ND115685
Overig
Postcode(s) KW14
Netnummer(s) 01847
Post town Thurso
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Thurso (Inbhir Theòrsa in het Schots Gaelic) is een stad in het noorden van Schotland. Door de stad stroomt de rivier Thurso, die naar het noorden uitmondt in Atlantische Oceaan.

Thurso werd door Vikingen gesticht, die er een belangrijke haven van maakten. De haven werd gebruikt als handelspost voor het noorden van Europa. De resten van de kerk Old St Peters Kirk dateren uit de 13de eeuw. In het oostelijke deel van Thurso liggen de resten van Thurso Castle, dat in 1664 werd gebouwd. In de 19e eeuw en het midden van de 20e eeuw maakte de stad een grote ontwikkeling door.

In de jaren 50 van de 20e eeuw besloot de regering een kernreactor in Dounreay, 15 km ten westen van Thurso, te bouwen. Binnen een periode van 10 jaar steeg het bevolkingsaantal van 3.000 naar 9.000. In 1964 moest de centrale alweer voorgoed dicht. De kerncentrale wordt momenteel[(sinds) wanneer?] ontmanteld maar levert toch nog genoeg werk.

In Thurso ligt het meest noordelijke spoorwegstation van Groot-Brittannië, station Thurso. Thurso heeft een kleine haven, daarvandaan zijn de Orkney-eilanden te zien. Twee kilometer ten noordwesten van Thurso, dat is in Scrabster, vertrekken veerboten naar deze eilandengroep.

Zie de categorie Thurso van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.