Thymallus arcticus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Siberische vlagzalm
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Sibersiche vlagzalm
Sibersiche vlagzalm
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Salmoniformes (Zalmen)
Familie: Salmonidae (Zalmen)
Geslacht: Thymallus
Soort
Thymallus arcticus
(Pallas, 1776)
Afbeeldingen Siberische vlagzalm op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Thymallus arcticus of Siberische vlagzalm is een zoetwatervis uit de familie van de zalmachtigen (Salmonidae) en de orde Salmoniformes. Meestal onderscheidt men binnen dit taxon diverse ondersoorten. T. arcticus is wijdverbreid in de rivierstroomgebieden van Canada, Alaska, and Siberië die uitkomen op de Noordelijke IJszee en noordelijke Grote Oceaan. Verder is een (bedreigde) populatie in de bovenlopen van de Missouri (Montana, VS). De ondersoort T. arcticus baicalensis is volgens sommige onderzoekers[2] een aparte soort.

Beschrijving[bewerken]

De Siberische vlagzalm onderscheidt zich van de Europese vlagzalm door gelige buikvin met rode streepjes (bij gewone vlagzalm grijs, zonder strepen), rode stippen op de flanken en minder kieuwboogaanhangsels: gemiddeld 16-17, uitersten tussen 14 en 22 tegen 24-26 (uitersten 19 en 30) bij gewone vlagzalm.

Natuurbescherming[bewerken]

Over deze vis is er goed nieuws. De populatie die voorkomt in de voormalige Sovjet-Unie neemt toe, dankzij de verbeterde waterkwaliteit in grote gebieden van Siberië waar industriesteden in verval zijn geraakt, na de val van de Sovjet-Unie. Daarom staat de soort als niet bedreigd op de lijst van de IUCN.[1][3]