Till-Moyland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Till-Moyland
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Till-Moyland
Till-Moyland (Noordrijn-Westfalen)
Till-Moyland
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Kreis Kreis Kleve
Gemeente Bedburg-Hau
Coördinaten 51° 46′ NB, 6° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,12 km²
Inwoners ca. 830
Foto's
Sint-Vincentiuskerk, Till
Sint-Vincentiuskerk, Till
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Till-Moyland is sinds 1969 een Ortschaft van de gemeente Bedburg-Hau in Kreis Kleve in Noordrijn-Westfalen. De Ortschaft telt ongeveer 850 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De heerlijkheden Till en Moyland werden in 1678 samengevoegd door Alexander van Spaen, eigenaar van kasteel Moyland van 1662 tot 1695.

Lange tijd viel Till-Moyland onder Amt Monterberg, later onder Amt Kleverhamm. Vanaf 1801 vormde Till met Bedburg, Hasselt, Moyland, Qualburg, Riswick en Schneppenbaum de gemeente Amt Till.[1]

Till[bewerken]

Till werd in 1257 reeds genoemd als locatie van de Tillscher Hof. Het goed behoorde toen tot de graven van Kleef. Er is van Haus Till geen zichtbare ruïne overgebleven.

Al in de 9de eeuw stond er een kerkje dat in de 13de eeuw vervangen werd door een stenen kerk. Het doopvont uit ongeveer 1200 is bewaard gebleven. De huidige Sint-Vincentiuskerk in Till dateert uit de 15de eeuw maar werd bijna geheel vernieuwd in de 19de eeuw.

Moyland[bewerken]

Moyland ligt in de Nederrijnse Laagvlakte aan de voet van de Nederrijnse Heuvelrug iets ten zuiden van Till aan de Bundesstraße 57.

Rond 1350 liet ridder Roland Hagedorn er een kasteel bouwen. In 1766 kocht Adriaan Steengracht het kasteel van Frederik de Grote.

Er vond op 11 september 1740 een ontmoeting plaats tussen Frederik de Grote en de franse filosoof Voltaire. In 1997 werd het kasteel na een wederopbouw geopend als Museum Schloss Moyland.

Het kleine kerkje bij slot Moyland werd in 1683 gebouwd. In 1958 werd de kerk verkocht aan de Evangelische kerkgemeenschap.

Omgeving[bewerken]

In Till-Moyland bevinden zich de golfbanen van Schloss Moyland Golfresort en van de al wat oudere Land-Golf-Club Moyland.

Van Moyland naar Kleef loopt langs het Moyländer Wald het voetpad de 'Voltaire Weg'. Oostelijk van Till stroomt het kleine riviertje de Kalflack.

Till had vroeger een treinstation aan de spoorlijn Kleve-Xanten.

Externe link[bewerken]