Slot Moyland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Schloss Moyland
Sammlung van der Grinten
Museum Schloss Moyland, 2011
Museum Schloss Moyland, 2011
Opgericht 1990, geopend 1997
Locatie Bedburg-Hau
Type Kunstmuseum
Thema Joseph Beuys
Personen
Directeur Bettina Paust
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Schloss Moyland, 1746
Schloss Moyland, ca 1870
Slot Moyland Kutschenrondell
Schloss Moyland, waterslot
Schloss Moyland gezien vanuit de kruidentuin
Slotgracht met sculptuur The Spinning Oracle from Delphi van James Lee Byars
Alte Vorburg (parkzijde)
Beeld bij de ingang

Slot Moyland (Duits: Schloss Moyland) is een neogotisch kasteel in de gemeente Bedburg-Hau nabij Kleef in Duitsland. Het ligt in het dorp Till-Moyland. Het waterslot is als Museum Schloss Moyland opengesteld voor het publiek. De tentoonstellingshal in de rechter voorburcht wordt gebruikt voor wisselende exposities van hedendaagse kunst en behoort tot de grootste in Noordrijn-Westfalen.

Geschiedenis van het kasteel[bewerken]

Moyland wordt voor het eerst genoemd in een historisch document uit 1307. Frederik I van Pruisen gebruikte het slot voor afspraakjes met Katharina Ryckers, een 17-jarig meisje uit Emmerik. In 1740 ontmoette zijn kleinzoon Frederik de Grote hier voor de eerste maal de Franse filosoof Voltaire.

In 1766 verkocht Frederik de Grote het kasteel aan Adriaan Steengracht (generatie XVI). Zijn zoon Jhr mr Johan Steengracht (1782-1846) was heer van Oosterland, Sir Jansland, Oosterstein, Moyland, Till, Ossenbruch en Oostcapelle. Zijn oudste zoon was Jhr Nicolaas Johan Steengracht (generatie XIII), heer van Moyland en Till.

Rond 1860 werd het slot aangepast en kreeg het een neogotisch uiterlijk. Het slot raakte bij het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, en het duurde lange tijd voordat er een oplossing gevonden werd om de ruïne weer op te bouwen. Op 11 juni 1990 werd de Stiftung Schloss Moyland opgericht door de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de gebroeders Van der Grinten en de familie Von Steengracht.[1]

Von Steengracht[bewerken]

De meest recente bewoner van Slot Moyland is Adriaan baron Steengracht von Moyland, heer van Moyland, Ossenbruch en Till (1936).[2] Hij woont met zijn familie nabij het slot in een op het landgoed gelegen huis.

Museum Schloss Moyland[bewerken]

Museum Schloss Moyland, Sammlung Van der Grinten, Joseph Beuys Archiv des Landes NRW werd in 1997 geopend, na een grondige restauratie en herinrichting, die door deelstaat, regio en gemeente gecofinancierd werd. Het jaar 2007 was een lustrumjaar. Er waren festiviteiten met onder andere een symposium over de bekende beeldhouwer en schilder Joseph Beuys. Verder werd de restauratie van de noordelijke toren afgerond door het plaatsen van een torenspits op basis van het historische ontwerp van Ernst Friedrich Zwirner uit het midden van de 19e eeuw.

De collectie Van der Grinten[bewerken]

In het museum bevindt zich, naast een groot aantal kunstobjecten uit de 19e en 20e eeuw, 's werelds meest omvangrijke collectie met vroege kunstwerken van Joseph Beuys. Alle kunstwerken komen uit de verzameling van de gebroeders Van der Grinten, die hun werk inbrachten in de "Stichting Museum Slot Moyland, verzameling Van der Grinten, Joseph Beuys-archief van Noordrijn-Westfalen". Franz Joseph van der Grinten verzamelde samen met zijn broer Hans van der Grinten hedendaagse kunst, grafiek en beelden uit de laatste twee eeuwen en daarnaast ook Jugendstil en art deco-keramiek, medailles, munten en kunst- en cultuurhistorische documentatie met name over de Nederrijnregio.

Na een aanvankelijke inrichting van de zalen door de beide verzamelaars waarbij alle wanden compleet gevuld waren was er een renovatie en een heropening met een nieuwe vorm van presentatie waarin meer ruimte is voor de individuele werken, die in thematische wisseltentoonstellingen worden getoond.

Joseph Beuys-archief[bewerken]

In de nieuwe voorburcht bevinden zich het Joseph Beuys-archief en een wetenschappelijke bibliotheek met talloze geschriften over beeldende kunst van de laatste twee eeuwen, met bijzondere aandacht voor de cultuur van de regio Nederrijn. Het Joseph Beuys-archief van Noordrijn-Westfalen documenteert de receptie van Joseph Beuys in de media en is gelieerd aan de kunstacademie te Düsseldorf.

Het beeldenpark en de kruidentuin[bewerken]

In het slotpark kan men wandelen door een beeldenpark en een educatieve kruidentuin. Het beeldenpark toont kleine beelden, maar ook monumentale kunstwerken van internationale beeldhouwers, zoals Eduardo Chillida, Erwin Heerich, Gerhard Marcks, Kubach-Wilmsen. Een nieuwe aanwinst voor het beeldenpark was Spinning Oracle from Delphi van James Lee Byars.

Voor concerten wordt de feestweide ingericht met podia, cateringtenten en zitgelegenheid. In de kruidentuin zijn een honderdtal verschillende kruidensoorten verzameld zoals keukenkruiden, geneeskruiden en kruiden uit de kloostertuin. Er worden rondleidingen gegeven met verschillende thematische zwaartepunten. Iedere zomer zijn er verschillende concerten in het park, bijvoorbeeld rock van Udo Lindenberg en jazz van Götz Alsmann. Ieder jaar is er in de Kersttijd een goed bezochte kerstmarkt met ambachtelijke en kunstzinnige producten.

De vriendenvereniging[bewerken]

Het dagelijks onderhoud van de collectie wordt ten dele betaald uit opbrengsten die de vriendenvereniging van Slot Moyland verkrijgt uit lidmaatschappen en donaties. Deze vriendenvereniging (Duits: Förderverein) werd opgericht op 15 december 1987. Het museum bezit een aanzienlijke staf van vrijwilligers. De educatieve kant is de afgelopen jaren energiek aangepakt. Nieuwe aanwinsten voor het museum worden verworven met steun van de vriendenvereniging, die daartoe onder meer een zestal jaarprenten uitgeeft naast een museumtijdschrift en tentoonstellingscatalogi.

Directeuren[bewerken]

De huidige directeur van het museum is Bettina Paust. De gebroeders Van der Grinten waren samen vanaf 1990 tot hun pensionering directeuren van het museum. Tussentijds directeur Peter Dehring vertrok na enkele jaren. Economisch directeur is sedert de opening Johannes Look.

Tentoonstellingen[bewerken]

Markus Lüpertz had in 2006 een expositie met beelden en schilderijen in de tentoonstellingshal, die op de begane grond gevestigd is in de nieuw gebouwde voorburcht. Andere exposities presenteerden werk van bijvoorbeeld Armando, Adolf Wölfli, Andy Warhol. De muzikant Beck voerde een fluxus werk op, dat bedacht was door zijn grootvader Al Hansen, de Yoko Ono Piano Drop. De actie bestond uit het over de rand van een balkon duwen van een piano. Bezoekers van de performance mochten na afloop een stuk van de piano mee naar huis nemen.

Trivia[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]