Tissaphernes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tissaphernes
Kop van Tissaphernes op oude munt
Volledige naam Čiçafarnah, تیسافرن Tīsāfern
Geboren 445 v.Chr.
Overleden na 395 v.Chr.
Kolosse
Land/zijde Achaemeniden
Rang Satraap
Slagen/oorlogen Deceleïsche Oorlog, Slag bij Cunaxa, Spartaans-Perzische Oorlog
Ander werk Satraap van Sardes, Lydië
Portaal  Portaalicoon   Oudheid

Tissaphernes [tɪsaˈfɛrnɛs]? (Perzisch: تیسافرن Tīsāfern [tiːsɔːˈfern]?; gestorven na 395 v.Chr.) was een Perzisch politicus en militair.

Tijdens de zogenaamde Deceleïsche Oorlog (van 413 tot 404 v.Chr.) was hij satraap (gouverneur) en militair bevelhebber van Sardes in Lydië. In die hoedanigheid steunde hij nu eens de Spartanen, dan weer de Atheners, met de bedoeling de oorlog zo lang mogelijk te rekken.

Rond 410 v.Chr. verving koning Darius II Tissaphernes als satraap door zijn zoon Cyrus de Jongere. Toen, na Darius' dood, Cyrus tegen zijn broer, koning Artaxerxes II (404-359 v.Chr.) in opstand kwam ("De tocht van de Tienduizend"), vocht Tissaphernes tegen de troonpretendent, die ten slotte in de Slag bij Cunaxa (401 v.Chr.) het leven liet.

Tijdens de Spartaans-Perzische Oorlog (400-394 v.Chr.) werd de intussen opnieuw als satraap gerehabiliteerde Tissaphernes door een Spartaans leger onder het bevel van koning Agesilaüs II bestreden (396 v.Chr.) en na de nederlaag van Artaxerxes II door Tithraustes vermoord. Als zijn opvolger in de satrapie van Lydië werd Tiribazus benoemd.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • R. Schulz, Athen und Sparta (= Geschichte kompakt. Antike), Darmstadt, 2003, p. 123.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Hellenica Oxyrhynchia op Wikisource.