Tjitske Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tjitske Jansen
Tjitske Jansen op het poëziefestival Het Tuinfeest in Deventer, 3 augustus 2013
Tjitske Jansen op het poëziefestival Het Tuinfeest in Deventer, 3 augustus 2013
Algemene informatie
Geboren 3 maart 1971
Geboorteplaats Barneveld
Land Vlag van Nederland Nederland
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Tjitske Jansen (Barneveld, 3 maart 1971) is een Nederlandse dichteres en schrijfster van teksten waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Ze is een van de meest gevraagde dichters op scholen en festivals die een grote invloed heeft gehad op zowel het schrijverschap als de performance van veel jonge dichters/ performers na haar.

Biografie[bewerken]

Jansen werd geboren in Barneveld en woonde tussen haar 12de en 18de in verschillende pleeggezinnen.[1] Ze deed vwo en studeerde cum laude af in beeldende kunst en theater aan de Hogeschool voor de kunsten Arnhem. Daarnaast deed ze een opleiding Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen, die ze echter niet afmaakte.

Voordat ze begon te dichten, was ze onder meer werkzaam als koopvrouw op de markt, serveerster, administratief medewerker en kokshulp.

Schrijfster, tekstperformer, schrijfdocent[bewerken]

In 2003 publiceerde Jansen haar eerste dichtbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen waar inmiddels meer dan 15.000 exemplaren van zijn verkocht.[2],Voor haar tweede bundel Koerikoeloem (2007) kreeg ze de Anna Bijns prijs. In 2015 verscheen Voor altijd voor het laatst waarmee ze op de shortlist voor De Bronzen Uil 2015 belandde. Het voorlezen van haar werk ziet Jansen als een vorm van theater: een uniek punt in de tijd waarop een aantal mensen in een bepaalde ruimte bij elkaar is gekomen met het verlangen ter plekke iets te laten gebeuren.

Marja Pruis schreef over haar werk: 'Het is poëzie die raakt, die je doet lachen, fronsen, gissen, die ontroert ook. Het is poëzie die er inhakt als een bijl, en die riskant is zoals maar weinig poëzie dat durft te zijn.'

Over haar voordracht schreef De Volkskrant:'Ze imponeerde met een voordracht die zo helder, aards en licht van toon was dat het onmogelijk was in gedachten af te dwalen.'

Al ruim tien jaar geeft ze in opdracht van scholen, universiteiten en festivals Eerste hulp bij het lezen en schrijven van gedichten.

Bibliografie[bewerken]

Jansens werk verschijnt bij Podium.

  • Vanuit de lucht (2001, bloemlezing)
  • Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003)
  • Het moest maar eens gaan sneeuwen (2004) - uitgave met een cd waarop Jansen alle gedichten voordraagt
  • Koerikoeloem (2007, bekroond met Anna Bijns Prijs in 2009)
  • Je hebt alles en je hebt mij (2008) - cd gemaakt in samenwerking met violist Jasper le Clercq
  • Voor altijd voor het laatst (2014, prozadebuut)

Externe link[bewerken]