Naar inhoud springen

Tobias Verhaecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tobias Verhaecht
Tobias Verhaecht in Het Gulden Cabinet
Persoonsgegevens
Geboren 1561,
Antwerpen (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Habsburgse Nederlanden
Overleden 1631,
Antwerpen (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Zuidelijke Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Tobias Verhaecht (Antwerpen (1561 - aldaar, 1631) (ook Tobias van Haecht genoemd) was een Brabants kunstschilder en tekenaar. Hij was ook actief in Rome en Florence.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de vader van Willem van Haecht. Tobias stak de Alpen over in de jaren 1580 en had naam verworven in Firenze en Rome.In 1590 werd hij lid van het Antwerpse Sint-Lucasgilde en huwde een jaar later met Suzanna van Mockenborch, een verwante van Peter Paul Rubens. Zij overleed in 1595.

Verhaecht was de leermeester van zijn zoon en gedurende een korte periode van Rubens (rond 1592) maar hij beïnvloedde diens latere werk niet. Onder zijn andere leerlingen waren onder meer Jacques Backereel, Cornelis Bol, Pieter van den Hoeck, Abraham Matthys, Marten Rijckaert en Joos de Momper.

Schilderstijl[1][bewerken | brontekst bewerken]

Slechts enkele werken van zijn blijkbaar eens omvangrijk oeuvre zijn bewaard gebleven, grotendeels landschappen. Jaren na zijn terugkeer uit Italië zijn de fantastische berglandschappen een bewijs van de invloed die Pieter Bruegel de Oude op Verhaecht en andere schilders van zijn generatie had. Verbonden als Verhaecht zich voelde met de maniëristische traditie van panoramische landschappen, bleef hij gebruik maken van bruine en blauwe kleuren. Zijn persoonlijke stijl is te herkennen in de korte, dichtbij mekaar geplaatste pennentrekken in bomen en gebladerte.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tobias Verhaecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.