Toeroechansk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toeroechansk
Туруханск
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Tourou2 228.jpg
Wapen
Locatie in Rusland
Toeroechansk (Rusland (hoofdbetekenis))
Toeroechansk
Kerngegevens
Kraj Krasnojarsk
Gemeente Toeroechanski
Coördinaten 65° 48′ NB, 87° 58′ OL
Algemeen
Inwoners (volkstelling 2002) 4.849
Overig
OKATO-code 04254834
Tijdzone KRAT (UTC+7)
Locatie in kraj Krasnojarsk
Toeroechansk (kraj Krasnojarsk)
Toeroechansk
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Toeroechansk (Russisch: Туруханск, Toeroechansk) is een dorp (selo) in de Russische kraj Krasnojarsk. Het ligt op 1474 kilometer ten noorden van Krasnojarsk aan de samenloop van de Jenisej en de Beneden-Toengoeska waar het dienstdoet als haven.

Geschiedenis[bewerken]

Toeroechansk werd gesticht in 1607 als een winterkamp (зимовье) voor kozakken en handelaren en was een van de eerste Russische nederzettingen in Siberië. Na de desastreuze branden in Mangazeja in 1619 trokken veel inwoners van deze stad naar Toeroechansk en de allesverwoestende branden van 1642 en 1662 en de bezetting door de streltsy leidde uiteindelijk tot het volledig verlaten van de plaats en de migratie van haar inwoners en gouverneur naar Toeroechansk. Toeroechansk werd daarop bekend als Nieuw Mangazeja (Novaja Mangazeja). Rond 1660 werd er het Troitski-klooster gebouwd en in 1677 werd er een houten fort met vier torens en met kanonnen gebouwd (Novomangazeja-fort). De nederzetting had in de tweede helft van de 17e en tijdens de gehele 18e eeuw een van de grootste handelsmarkten van Siberië, waar handelaren en kooplui kwamen uit heel Rusland. Dit kwam door de overvloed aan sabelmarters en onderworpen 'inorodtsy' rond de plaats, die jasak moesten afdragen. In het wapen van Toeroechansk is een sabelmarter te zien als verbeelding van de vroegere levendige handel van de plaats in huiden. De markthal had destijds 25 kramen en er waren vele tijdelijke banken en poppenkasten op de pleinen. Op 25 wersten van Toeroechansk werd markt gehouden op grote en kleine schepen. In 1782 kreeg Toeroechansk de status van stad en in 1785 werd Toeroechansk de hoofdplaats van een oejezd. Na 1822 verlieten de overheidsfunctionarissen de stad, raakte de handel in de plaats in verval en trokken de inwoners weg.

In het Russische Rijk en de Sovjet-Unie werd Toeroechansk veel gebruikt als bannelingsoord voor politieke gevangenen. Onder de personen die hierheen werden verbannen waren Julius Martov, Jakov Sverdlov, Jozef Stalin, Marina Tsvetajevas dochter Ariadna Efron en aartsbisschop Loeka Vojno-Jasenetski. In 1925 had de plaats zoveel inwoners verloren dat haar de stadstatus werd ontnomen.

Bevolkingsontwikkeling
189719892002
2008.9004.800

In het district Toeroechanski woont het merendeel van het volk van de Ketten (53% bij de laatste volkstelling van de Sovjet-Unie in 1989), waarvan een minderheid nog de Jenisejtaal Ket (Jenisej-Ostjaaks) spreekt. Ket wordt ook gesproken als tweede taal door een minderheid van de Selkoepen in het district.[1]

Externe link[bewerken]