Toine Manders (politicus, 1956)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Toine Manders (VVD))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toine Manders
Toine Manders.JPG
Algemene informatie
Volledige naam Antonius Jozef Maria Manders
Geboren 14 maart 1956
Partij VVD (tot 2013)
ALDE
50Plus
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1994-1999 Lid gemeenteraad Asten
1995-1999 Lid Provinciale Staten Noord-Brabant
1999-2014 Lid Europees Parlement
Parlement & Politiek - biografie
Portaal:  Politiek
Nederland

Antonius Jozef Maria (Toine) Manders (Stiphout, 14 maart 1956) is een Nederlands politicus.

Biografie[bewerken]

Toine Manders studeerde industriële vormgeving aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en rechten aan de Universiteit Maastricht. Hij was werkzaam als docent handenarbeid en industrieel vormgever en later als advocaat en procureur. In 1994 werd hij gekozen als lid van de gemeenteraad van het Brabantse Asten. Een jaar later werd hij tevens lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 1999 werd Manders dankzij voorkeurstemmen gekozen in het Europees Parlement namens de VVD. Hij hield zich onder meer bezig met de beleidsterreinen interne markt en volksgezondheid. Manders diende rapporten in over een richtlijn voor milieu-aansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2004 werd Manders wederom met voorkeur herkozen. In november 2005 vroeg hij om onderzoek naar de wijze waarop de FIFA de kaartverkoop voor het WK voetbal in Duitsland regelde.

Manders kandideerde zich voor de functie van lijsttrekker voor de VVD bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009. Tijdens interne verkiezingen werd hij tweede achter Hans van Baalen.

Uiteindelijk was hij de derde kandidaat, achter lijsttrekker Van Baalen en Jeanine Hennis-Plasschaert, wat voldoende was om wederom herkozen te worden. Manders, als IE-advocaat is voorstander van berscherming van intellectuele eigendomsrechten en derhalve ook een voorstander van ACTA[1].

In mei 2013 nam de VVD een interne richtlijn aan waarbij VVD-volksvertegenwoordigers maximaal drie termijnen zitting mogen hebben. Toine Manders kon hierdoor niet verder met zijn functie. Op verzoek van 50PLUS werd Manders op 17 oktober 2013 lijsttrekker bij de Europese Parlementsverkiezingen vann 2014. Hij zegde zijn lidmaatschap van de VVD op maar bleef wel onafhankelijk lid van de ALDE-fractie van het Europees Parlement, waarbij hij geassisteerd werd door oud-partijleider Henk Krol. Bij de verkiezingen op 22 mei 2014 behaalde 50Plus echter geen zetel.

In 2009 zei Manders in het NRC Handelsblad dat hij uit het omstreden aanvullende pensioenfonds voor Europarlementariërs zou stappen als dit de belastingbetaler extra geld zou gaan kosten. Anno 2014 had hij dat nog niet gedaan.[2] omdat een uitspraak van het Europese Hof van Justitie daar geen aanleiding meer toe gaf.

Toine Manders is campagneleider van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Persoonlijk[bewerken]

Toine Manders is gehuwd en heeft twee kinderen.

Externe link[bewerken]