Tom America

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom America
America in Paradiso (ca. 1993)
America in Paradiso (ca. 1993)
Algemene informatie
Volledige naam Tom America
Bijnaam Sammie
Geboren 1949, Heerlen
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1974-heden
Beroep Muzikant
Componist
Instrument(en) Basgitaar
Act(s) MAM
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tom "Sammie" America (Heerlen, 1949) is een Nederlands muzikant en componist die onder andere bekend werd met de band MAM. America werkt onder andere veel met klankdichten.

Loopbaan[bewerken]

America studeerde aan de kunstacademie in Tilburg en gaf tot 1992 tekenles. In 1974 was hij een van de leden van de band MstrubietM. Deze bandnaam werd in 1978 gewijzigd in Gasphetti. America, die zich dan nog Sammie Americá noemt (de band werd ook wel bekend als Sammie America's Gasphetti), was de zanger van deze punkband waarvan ook Hennie Vrienten enige tijd lid was. Met Gasphetti werden vier singles en een album opgenomen. Samen met Hennie Vrienten schreef America de hit Jodelodelodelodelohitie voor De Twee Pinten.

In 1981 werd America wegens stemproblemen genoodzaakt te stoppen met zingen. Hij richtte een nieuwe band op, Sammie America's MAM, ook wel kortweg MAM, waarin hij de bas voor zijn rekening nam. MAM had in 1989 een hit met het nummer Ongelofelijk; DJ Frits Spits draaide ook regelmatig de single Maternité (Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?). In 1995 werd MAM ontbonden. America hield zich hierna voornamelijk bezig met allerlei soloprojecten. In 1997 verscheen zijn solodebuut Tjielp Tjielp, een album rond de experimentele gedichten van Jan Hanlo. In 1999 trad hij met het programma nooTSPRaak op in theaters. De CD De winter? De Winter! uit 2000 is een ode aan het Tilburgse dialect. In 2008 maakte America met videomaker Rob Moonen de cd/dvd Noord, waarin uitspraken van allochtone bewoners van de wijk Tilburg-Noord op muziek zijn gezet. In datzelfde jaar verscheen ook zijn nummer "Neti La noche" op het Henny Vrienten album "Nacht" dat ook volgens het concept van uitspraken van allochtone bewoners van Tilburg-Noord op muziek gezet, werkt.

Kinderen voor Kinderen heeft vijf liedjes van Tom America vertolkt: "Zomaar", "Domme domme dodo", "Keppurzinnin", "Sterren" en "Nederlandse klanken".

Externe link[bewerken]