Tom Gehrels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Gehrels
Tom Gehrels in 1974
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 21 februari 1925
Geboorteplaats Haarlemmermeer
Vlag van Nederland Nederland
Overlijdensdatum 11 juli 2011
Overlijdensplaats Tucson
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Wetenschappelijk werk
Vakgebied astronomie
Bekend van onderzoek naar planetoïden
Promotor Gerard Kuiper
Alma mater Universiteit Leiden
Universiteit van ChicagoBewerken op Wikidata
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

Anton M.J. (Tom) Gehrels (Haarlemmermeer, 21 februari 1925Tucson, 11 juli 2011) was een Amerikaans astronoom van Nederlandse afkomst.

Gehrels groeide op in Halfweg en was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Na de oorlog studeerde hij astronomie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Begin jaren 1950 emigreerde Gehrels naar de Verenigde Staten. Hij promoveerde in 1956 aan de Universiteit van Chicago op een proefschrift met de titel Photometric Studies of Asteroids.

Uiteindelijk verbond hij zich aan het Lunar and Planetary Laboratory in Tucson, Arizona. Vanwege de groei van de stad en de daarmee gepaard gaande lichtvervuiling, werd in de jaren 1960 een nieuwe locatie voor waarnemingen gezocht. De Steward Observatory werd gebouwd op Kitt Peak. Op Gehrels' initiatief was het de eerste sterrenwacht die werd uitgerust met een CCD.

Samen met Kees van Houten en diens echtgenote Ingrid van Houten-Groeneveld heeft hij duizenden planetoïden en kometen ontdekt. Daarnaast heeft hij vele boeken geschreven en heeft hij samen met de Amerikaanse astronoom Bob McMillan het project Spacewatch opgezet. In 2007 ontving hij de Masursky Award. Gehrels onderwees eens per jaar in India waar hij verbonden was aan het Physical Research Laboratory in Ahmedabad.

De laatste periode van zijn leven hield Gehrels zich voornamelijk bezig met theoretische vraagstukken.

Zijn zoon Neil Gehrels (1952-2017) was astrofysicus.

Planetoïde (1777) Gehrels is naar hem vernoemd.