De reuzenvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tom Poes en de reuzenvogel)
De reuzenvogel
Stripreeks Bommelsaga
Volgnummer 7
Scenario Marten Toonder
Tekeningen Marten Toonder
Eerste druk 20 november 1941
Lijst van verhalen van Heer Bommel en Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tom Poes en de reuzenvogel (in boekuitgaven/spraakgebruik verkort tot De reuzenvogel) is het zevende verhaal van de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. Het verscheen voor het eerst van 20 november 1941 tot 21 december 1941 in stroken in De Telegraaf.[1]

Hoewel Toonder geacht werd geen actuele kwesties te behandelen, blijft hij in de periode 1941-1944 ook hier weer langs het randje van een verbod gaan.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De tovenaar Hocus Pas heeft zich stiekem opnieuw gevestigd in het kasteel Bommelstein, terwijl Tom Poes en Heer Bommel afwezig waren.[2] Hocus Pas laat nu zijn roofvogel Klauwtje (de "reuzenvogel") het graan van de boeren stelen. Met behulp van het geroofde graan wil de tovenaar een speciale drank maken, waarmee hij alle mensen zijn wil op kan leggen.

Als Tom Poes en heer Bommel in de Oude Schicht terugkomen in Rommeldam vraagt Knor Krul, een van de bestolen boeren, hen om hulp. Uiteindelijk weten Tom Poes en Heer Bommel de tovenaar te verslaan en krijgen de boeren hun graan terug.

De volgende dag al is er een aanplakbiljet in de stad Rommeldam te bewonderen met de beeltenis van heer Bommel, waarop de kasteelheer de gebeurtenissen uitlegt. Tovenaar Hocus Pas en de roofvogel zijn overmeesterd en de boeren kunnen hun gestolen graan op het kasteel Bommelstein komen ophalen. Heer Bommel geeft de boeren bovendien persoonlijk uitleg bij het affiche. De boeren rijden af en aan om hun graan terug te halen. Heer Bommel en Tom Poes sluiten het verhaal af met een picknick op een grasveldje bij het kasteel.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het thema van het verhaal is voedselroof.

Voetnoot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Tom Poes en de Reuzenvogel | De Bommel schatkamer. www.heerbommel.info. Geraadpleegd op 25 september 2023.
  2. Zie het vorige avontuur, Het verdwijneiland
Voorganger:
Het verdwijneiland
Bommelsaga
20 november 1941 - 21 december 1941
Opvolger:
De rare uitvinding