Naar inhoud springen

Ton Schroor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2001:1c01:35cf:6a00:6dd7:2866:f359:f398 (overleg) op 22 nov 2019 om 13:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ton Schroor
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemeen
Volledige naam Ton Schroor
Geboren West-Terschelling, 6 april 1970
Functie Directeur VNO-NCW MKB Noord
Sinds 1 januari 2019
Partij D66
Titulatuur drs.
Functies
2006-2009 Lid commissie Economie & Mobiliteit in Provinciale Staten van Groningen
2010-2018 Wethouder van Groningen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ton Schroor (West-Terschelling, 6 april 1970) is een Nederlandse politicus voor D66. Sinds 1 januari 2019 is hij directeur van VNO-NCW MKB Noord.[1] Daarvoor was hij twee collegeperiodes wethouder in Groningen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd hij in Groningen benoemd tot wethouder. Na de val van dit college (D66, PvdA, SP, GL), in september 2012, trad hij een maand later opnieuw als wethouder toe tot het nieuw gevormde college van D66, PvdA, SP, CDA en VVD.

Schroor studeerde Economische geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen met specialisaties op het gebied proces- en projectmanagement, ruimtelijke ontwikkeling, stedelijke herstructurering, ruimtelijke economie en marketing. Hij werkte onder meer bij Oranjewoud, ARCADIS en Heijmans Vastgoed.[2]

Sinds 2002 is Schroor lid van D66. Hij was van 2006 tot 2009 lid van de commissie Economie & Mobiliteit in de Provinciale Staten van Groningen. Eind dat jaar werd hij lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen van 2010 en richtte hij zich volledig op de lokale politiek. Schroor was namens zijn partij onderhandelaar bij de collegevorming.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 wordt Schroor formateur voor het college van B&W in Groningen. Op 14 mei van dat jaar rondt hij deze klus af, met de benoeming van het nieuwe college. Schroor wordt zelf wethouder en locoburgemeester in dit college.

Wethouderschap

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd Schroor benoemd tot wethouder van Personeel & Organisatie, Economische zaken & Innovatie, Cultuur, Internationale handelsbetrekkingen, Grote Markt Oostzijde/Forum en Arbeidsmarktbeleid.

Schroor realiseerde de bouwstart van het Groninger Forum en de start van de vernieuwing van de Grote Markt Oostzijde, twee niet geheel onomstreden projecten in het hart van de stad Groningen. Onder het wethouderschap van Schroor kwam een nieuwe cultuurnota tot stand, waarmee Groningen, ondanks de forse rijksbezuinigingen op cultuur, de positie van tweede cultuurstad van Nederland (na Amsterdam) wist te behouden. In 2012 realiseerde Schroor een reddingsplan voor het Groninger Museum, waarmee een faillissement kon worden afgewend.

Op 26 september 2012 verklaarde Schroor samen met zijn collega Jannie Visscher van de SP dat hij niet kon instemmen met een begroting waarin geld was gereserveerd voor de komst van een regiotram in de stad. Dat leidde dezelfde dag tot het opstappen van de drie andere wethouders in het college van B&W. Een maand later, op 26 oktober 2012, trad Schroor toe tot een nieuw college van B&W met de portefeuille Financiën, Personeel & Organisatie, Onderwijs, Arbeidsmarkt en Cultuurverandering.

In het college dat in mei 2014 aan de slag ging, kreeg Schroor de portefeuille Onderwijs, Zorg & Welzijn, Financiën, Publieke Dienstverlening en Wijkwethouder Groningen-Zuid. In het kader van de vernieuwing van het sociaal domein zorgde hij er voor dat binnen de gemeente Groningen 11 zogenaamde WIJ-teams aan de slag zijn gegaan. In deze teams werken professionals van verschillende maatschappelijke en zorgorganisaties samen met de gemeente. Inwoners kunnen bij het WIJ-team terecht voor al hun hulp en ondersteuningsvragen.

Aan het einde van de collegeperiode maakte Schroor bekend dat hij niet beschikbaar was voor een nieuwe periode als wethouder.[3]