Training Day

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Training Day
Tagline The only thing more dangerous than the line being crossed, is the cop who will cross it.
Regie Antoine Fuqua
Producent Robert F. Newmyer
Jeffrey Silver
Scenario David Ayer
Hoofdrollen Denzel Washington
Ethan Hawke
Scott Glenn
Eva Mendes
Tom Berenger
Muziek Mark Mancina
Montage Conrad Buff IV
Cinematografie Mauro Fiore
Distributie Warner Bros.
Première 2 september 2001
Genre Drama Thriller
Speelduur 120 min
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 45 000 000
Opbrengst $ 76 000 000
Gewonnen prijzen Oscar
MTV Movie Award
Overige nominaties Golden Globe
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Training Day is een Amerikaanse film uit 2001 geregisseerd door Antoine Fuqua. De hoofdrollen worden vertolkt door Denzel Washington en Ethan Hawke.

De film was een groot kassucces.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Jake Hoyt (Ethan Hawke) is een jonge idealistische rekruut van de politie van Los Angeles. Hij wil graag inspecteur worden en gaat daarom een dag mee op training met sergeant Alonzo Harris (Denzel Washington), die lid is van het antidrugsdepartement.

Alonzo blijkt er vrij onorthodoxe methodes op na te houden. Zo deinst hij er niet voor terug om geweld te gebruiken en verdachten te martelen tot bekentenissen. Volgens eigen zeggen is dit noodzakelijk om drugssmokkelaars te kunnen betrappen. Ook staat hij erop dat Jake zelf wat van de drugs die ze vinden probeert. Wanneer tijdens een inval in een huis Alonzo en Jake een groot geldbedrag, duidelijk verdiend aan drugshandel, vinden, en Alonzo dit achterover wil drukken samen met een paar collega's, krijgt Jake pas echt zijn bedenkingen. Al snel ontdekt hij dat Alonzo zelf niet helemaal is wie hij beweert te zijn; hij staat diep in de schulden bij de Russische maffia omdat hij ooit een van hun drugskoeriers heeft dood geslagen. Als hij niet snel 1 miljoen dollar aan ze betaalt, zullen ze hem vermoorden. Alonzo dwingt Jake hem te helpen omdat hij anders zal onthullen dat Jake zelf drugs gebruikt heeft.

Uiteindelijk laat Alonzo Jake achter bij een crimineel genaamd Smiley in de hoop dat deze Jake, de enige getuige van zijn onorthodoxe gedrag, uit de weg zal ruimen. Smiley laat Jake echter gaan wanneer blijkt dat Jake eerder die dag Smileys nichtje heeft gered van een verkrachting. Jake confronteert Alonzo en confisqueert het geld dat hij had buitgemaakt. Alonzo wordt kort hierop vermoord door de Russische maffia.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Denzel Washington Alonzo Harris
Ethan Hawke Jake Hoyt
Scott Glenn Roger
Eva Mendes Sara
Tom Berenger Stanley "Stan" Gursky
Harris Yulin Doug Rosselli
Raymond J. Barry Lou Jacobs
Cliff Curtis Smiley
Dr. Dre Paul
Snoop Dogg Blue
Macy Gray Sandmans vrouw
Charlotte Ayanna Lisa Hoyt
Nick Chinlund Tim
Jamie P. Gomez Mark
Raymond Cruz Sniper
Noel Gugliemi Moreno
Samantha Esteban Letty

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Antoine Fuqua wilde dat Training Day er zo authentiek mogelijk uit zou zien. De film werd daarom onder andere opgenomen op locatie in enkele beruchte achterbuurten van Los Angeles, waaronder een buurt genaamd Imperial Courts. Dit was de eerste keer dat straatbendes camera's toestonden in dit gebied. Enkele figuranten in de film zijn leden van echte straatbendes, als Rollin' 60 Crips, PJ Watts Crips en B. P. Stones.

Notities[bewerken | brontekst bewerken]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Training Day ontving vooral positieve reacties. Vooral Denzel Washington werd geprezen door recensenten. Wereldwijd bracht de film uiteindelijk 104.876.233 dollar op.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]