Naar inhoud springen

Tramlijn 90 (NMVB)/Henegouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 77.167.112.222 (overleg) op 22 okt 2019 om 20:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tramlijn 90,

Charleroi-Sud - La Louvière Gazomètre

Totale lengte36,9 km
Type treinGelede dubbelrichtingtrams BN
Traject
uKBHFa Charleroi, Sud
uHST Charleroi, Villette
uHST Charleroi, Ouest
uHST Charleroi, Beaux-Arts
uHST Dampremy, Piges
uHST Dampremy
uHST Marchienne-au-Pont, Providence
utSTRa
utHST Marchienne-au-Pont, De Cartier
utSTRe
uHST Marchienne-au-Pont, Moulin
uHST Goutroux, Morgnies
uHST Leernes
uHST Fontaine-l'Évêque, Paradis
utSTRa
utHST Fontaine-l'Évêque, Fontaine
utSTRe
uHST Fontaine-l'Évêque, Pétria
uHST Fontaine-l'Évêque, Surschiste
uHST Anderlues, Route de Thuin
uHST Anderlues, Jonction
uHST Anderlues, Rue de la Station
uHST Anderlues, Monument
uexHST Anderlues, Ansuelle
uexHST Anderlues, Goegnies
uexHST Anderlues, Trafic
uexHST Leval-Trahegnies, Point du Jour
uexHST Leval-Trahegnies, Béguinage
uexHST Leval-Trahegnies, Voie Madeleine
uexHST Ressaix, Charbonnages
uexHST Ressaix, Rue des Garennes
uexHST Ressaix, Place
uexHST Ressaix, SNCB
uexHST Ressaix, Pont Fichaux
uexHST Binche, Fab. Gigounon
uexHST Binche, Avenue Burlet
uexHST Binche, Kursaal
uexHST Binche, Grand-Rue
uexHST Binche, Battignies
uexHST Binche, Cimetière
uexHST Péronnes-lez-Binche, Station Vicinale
uexHST Péronnes-lez-Binche, Ecoles
uexHST Trivières, Entrée du Village
uexHST Trivières, Origine
uexHST Trivières, Dépôt
uexHST Saint-Vaast, Caissier
uexHST Saint-Vaast, Station Vicinale
uexHST Saint-Vaast, Wazoir
uexHST Saint-Vaast, Bifurcation
uexHST Saint-Vaast, Evitement
uexHST La Louvière, Bouvy SNCB
uexHST La Louvière, Plaine de Jeux
uexHST La Louvière, Pont de l'Olive
uexKBHFe La Louvière, Gazomètre
Gelede tram op een kruisingsplaats in Saint-Vaast

Tramlijn 90 van de NMVB is een voormalige tramlijn op meterspoor die op 28 augustus 1993[1] werd opgeheven. De lijn verbond in de provincie Henegouwen de treinstations van Charleroi-Sud en La Louvière-Centre (halte La Louvière Gazomètre) via Marchienne-au-Pont, Fontaine-l'Évêque, Anderlues, Ressaix, Binche, Péronnes-lez-Binche, Trivières en Saint-Vaast.

De lijn werd tot aan de regionalisering van het stads- en streekvervoer uitgebaat door de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB). Vanaf 1 januari 1991 kwam de exploitatie in handen van TEC-Charleroi, een van de vijf openbaarvervoerbedrijven in het Waals Gewest.

Geschiedenis

Na de bouw van het nieuw elektrisch traject tussen Bray and Binche werd op 15 februari 1931 de nieuwe doorgaande elektrische dienst, tramlijn 90, tussen Bergen en Charleroi geopend.[2] Hiermee werden elektrische tramnetten van de Borinage, de centrumregio en de agglomeratie van Charleroi met elkaar verbonden. Deze tramlijn 90 reed tot 1973 van Charleroi via Binche naar Bergen. Het lijngedeelte tussen Binche en Bergen werd echter gesloten op 2 juni 1973 en de resterende sectie van lijn 90 tussen Charleroi en Binche werd samengevoegd met tramlijn 36 (Binche – La Louvière) tot de nieuwe tramlijn 90, Charleroi – Binche – La Louvière.[3]

In 1980 werd de lijn tussen Anderlues en La Louvière gesloten om volledig heraangelegd te worden in functie van de komst van de nieuwe gelede trams. Zowel de sporen als de bovenleiding werden integraal vernieuwd. De lijn heropende op maandag 19 april 1982.[4]

Deze integrale vernieuwing sloot aan op de bouw van de métro léger de Charleroi en waarvan lijn 90 stapsgewijs gebruik zou gaan maken tussen Fontaine-l'Évêque (metrostation Pétria) en Charleroi-Sud.

De opheffing van het lijnnummer 90 kwam neer op de inkorting van de lijn tot Anderlues. Dit was een rechtstreeks gevolg van de regionalisering van het stads- en streekvervoer in 1991 waardoor de tramlijn ongeveer voor de helft (tussen Charleroi en Anderlues) in het exploitatiegebied terechtkwam van TEC-Charleroi en voor de andere helft in dat van TEC-Hainaut (tussen Anderlues en La Louvière). Gezien enkel TEC-Charleroi over trams beschikte en dus voor de exploitatie moest instaan en TEC-Hainaut niet bereid was tussen te komen in de exploitatiekosten op haar grondgebied, werd de lijn ingekort tot Anderlues.
De lijn draagt tegenwoordig de lijnnummers M1 en M2.
Op de opgeheven sectie Anderlues - La Louvière rijdt de door TEC-Hainaut uitgebate buslijn 136, Anderlues - Binche - La Louvière (- La Hestre).

Traject

Tramlijn 90 was eigenlijk[bron?] de allerlaatste typische buurttramlijn in België. Vertrekkend uit Charleroi maakte de lijn eerst gebruik van de westelijke tak van de Métro Léger de Charleroi. Voorbij het laatste metrostation Pétria begon een zeer afwisselend en soms pittoresk traject. De tramlijn lag afwisselend in volledig eigen bedding dwars door velden en landschappen, op een eigen bedding aan de rand van een straat of steenweg of in het midden of aan de zijkant van een straat. In dit laatste geval kwam het geregeld voor dat de tram tegen het gewone verkeer in reed. Tussen Anderlues en La Louvière was de tramlijn meestal enkelsporig maar met talrijke kruisingsmogelijkheden onderweg. De enkelspoortrajecten waren beveiligd met seinen.

Exploitatie

De lijn werd uitgebaat door de stelplaatsen van Jumet, Anderlues en (behalve in de laatste jaren) La Louvière. Onderweg bevond zich in Trivières ook nog een voormalige stelplaats. In 1933 duurde een rit tussen Bergen en Charleroi 105 minuten en deze reed elk uur.[5] Voordat de modernere enkelgelede trams van BN werden ingezet, werden vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw de tramtype S ingezet die ook aanhangrijtuigen kon trekken. Deze werden bij de spits tussen Anderlues en Charleroi aan de trams gekoppeld voor het extra vervoer rond Charleroi.

De volledige rit (La Louviere - Charleroi) duurde gemiddeld circa 1 uur en 18 minuten. In de week was er een halfuurdienst, in de weekends een uurdienst. Tussen Charleroi en Anderlues was de frequentie dubbel zo hoog door de parallel rijdende tramlijn 89. Tramlijn 90 werd uitgebaat met de in het begin van de jaren 1980 geleverde enkelgelede tweerichtingtrams. Deze trams zijn vergelijkbaar met de kusttrams en werden gebouwd door BN Spoorwegmaterieel en Metaalconstructies (thans onderdeel van Bombardier Transportation) voor het mechanische gedeelte en ACEC (overgenomen door Alstom) voor het elektrische gedeelte.

Externe link

Voor de oude route zie route lijn 90.