Triazaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Triazaan
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van trazaan
Algemeen
Molecuulformule
IUPAC-naam Triazane[1]
Molmassa 47,061 g/mol
SMILES
NNN
CAS-nummer 14451-01-5
PubChem 446953
Wikidata Q60629
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Triazaan is een anorganische verbinding met de formule . Met meer nadruk op de structuur kan dit ook geschreven worden als .[2] Triazaan is het derde lid van de homologe reeks azanen, na ammoniak en hydrazine. Triazaan kan gesynthetiseerd worden uit hydrazine.

Op deze manier is het niet als neutraal molecuul te isoleren, alleen als zout, bijvoorbeeld het sulfaat: . Pogingen het zout om te zetten in triazaan resulteerden slechts in diazeen en amoniak:[3]

Triazaan is voor het eerst gesynthetiseerd als ligand in een zilvercomplex. Later is het ook aangetoond als product van de bestralling van ammoniak-ijs met elektronen. Na sublimeren kan het molecuul als stabiel onderdeel van de gasfase worden aangetoond.[4]

Verbindingen met het triazaan-element in hun structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn meerdere verbindingen met triazaan als onderdeel van hun structuur. Een daarvan is 1-methyl-1-nitrosohydrazine ontstaan in de olosmiddelvrije reactie van methylhydrazine en een alkylnitriet:

1-Methyl-1-nitrosohydrazine is een kleurloze vaste stof, niet slagvast, wel bestand tegen wrijving. Hij smelt bij 45 °C en ontleedt bij 121 °C.