Naar inhoud springen

Trigonia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trigonia
Trigonia costata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Onderklasse:Palaeoheterodonta
Orde:Trigoniida
Superfamilie:Trigonioidea
Familie:Trigoniidae
Geslacht
Trigonia
Bruguière, 1789
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Trigonia[1] is een geslacht van tweekleppige weekdieren in de familie Trigoniidae, dat fossiel bekend is vanaf het Jura. Het fossiele bereik van het geslacht omvat het Paleozoïcum, Mesozoïcum en Paleoceen van het Cenozoïcum, van 298 tot 56 miljoen jaar geleden. Tegenwoordig bestaan er nog enkele soorten van dit geslacht.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tweekleppige heeft een driehoekige of halvemaanvormige schelp met wisselende versiering. De kleppen zijn dik met een scherpe opstaande rand van de spits naar de kant. De lengte van de schelp bedraagt circa 8,75 centimeter.

Het geslacht Trigonia is het gemakkelijkst identificeerbare lid van de familie Trigoniidae, met een reeks sterke ribben of costae langs het voorste deel van de buitenkant van de schaal. Zij zijn de eerste vertegenwoordigers van de familie die verschijnen in het Midden-Trias (Anisian) van Chili en Nieuw-Zeeland. De eerste Europese exemplaren (Trigonia costata, Parkinson) verschijnen in het Onder-Jura (Toarcien) van Sherborne (Dorset) en Gundershofen, Zwitserland.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]