Tropidosteptes pacificus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tropidosteptes pacificus
Tropidosteptes pacificus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Tropidosteptes
Uhler, 1878
Soort
Tropidosteptes pacificus
(Van Duzee, 1921)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Tropidosteptes pacificus is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Edward Payson Van Duzee in 1921.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De wants is meestal volledig geel van kleur maar kan ook lichtgroen tot licht roodbruin gekleurd zijn. Het lichaam is bedekt met kleine lichte haartjes. Ze kunnen tussen de 6,5 mm en 7 mm lang worden en de volwassen dieren hebben altijd volledige vleugels. De pootjes zijn geel en op het halsschild zijn twee donkere stippen zichtbaar. Het eerste segment van de antennes is geel met meestal een bruine lengtestreep. Het tweede segment is bij de mannetjes bruin en gedeeltelijk bruin bij de vrouwtjes. De laatste twee segmenten zijn donker gekleurd.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort leeft op diverse grassen in bermen en grasland en op essen. Er zijn minimaal twee generaties per jaar. Ze komen als eitje de winter door en de volwassen dieren kunnen van mei tot november waargenomen worden.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is in 2007 in Nederland, Engeland en België geïntroduceerd en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland komt de wants nu in het zuiden en midden van het land voor in diverse biotopen waar essen groeien.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: