Naar inhoud springen

Trustschapsraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Nickdenuijl (overleg | bijdragen) op 1 mei 2018 om 15:07. (Nieuw Zeeland (over Samoa), Australië (over Nieuw Guinea), en Zuid Afrika (over Namibië) hebben ook trustschappen bestuurd.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Trustschapsraad
United Nations Trusteeship Council
Conseil de tutelle des Nations unies
Trustschapsraad
De zaal van de Trustschapsraad
De zaal van de Trustschapsraad
Geschiedenis
Opgericht 24 oktober 1945
Geschiedenis
Jurisdictie Vlag van Verenigde Naties Verenigde Naties
Hoofdkantoor New York, Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Media
Website www.un.org/en/mainbodies/trusteeship

De Trustschapsraad is een van de bestuursorganen van de Verenigde Naties. De Raad heeft als functie om toezicht uit te oefenen op het bestuur van de trustgebieden, die formeel onder het internationale trustschapsstelsel worden geplaatst, maar de facto quasi-koloniaal bestuurd worden door telkens een van de lidstaten. De Raad telt als enige lidstaten de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: de Volksrepubliek China, de Verenigde Staten, Rusland (oorspronkelijk de Sovjet-Unie), het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Geschiedenis

De Trustschapsraad was een voortzetting van de opdracht van de Volkenbond, die het systeem onder de benaming mandaatgebieden had ingesteld voor niet terug te geven ex-kolonies van verliezers van de Eerste Wereldoorlog die ook 'nog niet' onafhankelijk werden, maar de facto onder de grote winnaars verdeeld. Alle elf trustgebieden die bij de stichting van de Verenigde Naties bestonden, of de daaruit voortgekomen staten, hebben inmiddels hun soevereiniteit (terug)gekregen van de Raad. Het door de VS bestuurde Zuidzee-eilandgebied Palau was het laatste trustgebied van de Raad en werd begin november 1994 lid van de Verenigde Naties.

Aangezien de Raad sindsdien geen trustgebieden meer heeft en er wellicht geen nieuwe bij krijgt, is er op 25 mei 1994 unaniem besloten dat de leden alleen nog bij elkaar komen als de President van de Trustschapsraad of een meerderheid van de lidstaten het wenst. Ook komen ze bijeen als de Algemene Vergadering of de Veiligheidsraad (wat dus overeenkomt met een meerderheid van de Raadsleden) dat verlangt.

Toekomst van de Raad

In 1996 publiceerde de Commission on Global Governance het rapport Our Global Neighborhood, waarin ze de Verenigde Naties aanraadde om hoofdstukken 12 en 13 van het Handvest van de Verenigde Naties aan te passen. In de nieuwe hoofdstukken zou de Trustschapsraad bevoegdheid moeten krijgen over de globale meent: het niet onder lidstaten op te delen gezamenlijke restterritorium van de mensheid, bestaande uit de oceanen, de atmosfeer, de ruimte en Antarctica.[1]

Toenmalig secretaris-generaal Kofi Annan gaf in maart 2005 aan dat de Trustschapsraad in de huidige opzet weinig nut had en had de afbouw ervan dan ook meegenomen in zijn hervormingen die hij aan de Algemene Vergadering voorstelde. Op het World Summit 2005 is er echter geen beslissing gevallen over de toekomst van de Trustschapsraad.