Tsalkoti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tsalkoti
წალკოტი
Лаԥсҭарха
Dorp in Georgië Vlag van Georgië
Abchazië Vlag van Abchazië
Tsalkoti (Georgië)
Tsalkoti
Geografie
Autonome Republiek Abchazië
District Gagra
Hoogte 20 m
Coördinaten 43° 24′ NB, 40° 3′ OL
Overige informatie
Eerdere namen Baranovo (tot 1948)
Tijdzone UTC+4
Tsalkoti in Abchazië
Tsalkoti (Abchazië)
Tsalkoti
Portaal  Portaalicoon   Georgië

Tsalkoti (Georgisch: წალკოტი) of ook wel Lapstarcha (Abchazisch: Лаԥсҭарха; Georgisch: ლაფსთარხა; Russisch: Лапстарха) is een dorp in de Georgische autonome en feitelijk afgescheiden republiek Abchazië, gelegen in het district Gagra. Het dorp ligt enkele kilometers van Leselidze en Gantiadi op enkele kilometers van de Zwarte Zee.

Toponiem[bewerken | brontekst bewerken]

Het Georgische toponiem Tsalkoti betekent "mooie bloementuin". De (oorspronkelijke) Abchazische naam Lapstarcha is afgeleid van de beek die langs het dorp stroomt, de Lapsta, en betekent "vallei van de Lapsta".[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tsalkoti is een dorp in het voorgebergte van het Gagragebergte op enkele kilometers van de Zwarte Zee, aan de oever van de rivier Lapsta/i. In de 19e eeuw lag op deze plek de nederzetting Lapstaarcha (Georgisch: ლაფსთაარხა). De oorspronkelijke bevolking werd net als elders in Abchazië na het einde van de Kaukasusoorlog en de Russische annexatie van het Vorstendom Abchazië in 1864 gedeporteerd naar het Ottomaanse Rijk.

Aan het einde van de 19e eeuw werd hier vervolgens door kolonisten het dorp Baranovo gesticht (Russisch: Бараново, Georgisch: ბარანოვო). In 1930 werd de nederzetting opgenomen in de Pilenkovo-gemeenschap (het tegenwoordige Gantiadi), maar werd later onderdeel van de Cheivni dorpsgemeenschap. In 1948 werd de naam veranderd in het Georgische Tsalkoti. Na de oorlog van 1992-1993 noemden de Abchazische mensen het Lapstarkha (Лапстарха).[2] Leselidze is het centrum van de dorpsgemeenschap waar ook Salme en Soelevo onder vallen.

In 1992 veranderden de Abchazische separatisten de naam van Tsalkoti in Lapstarcha, naar de oorspronkelijke naam van de plek, en werd het dorp administratief ingedeeld bij Gantiadi. De Georgische autoriteiten bleven ook na 1992 de naam Tsalkoti gebruiken.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de Sovjet-volkstelling van 1989 woonden er 724 mensen in Tslakoti.[3] Hiervan was 54% Armeens en 38% Georgisch.[4] Van latere jaren zijn geen aparte demografische kenmerken op dorpsniveau bekend.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]