Tupiocoris rhododendri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tupiocoris rhododendri
Tupiocoris rhododendri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Tupiocoris
China & Carvalho, 1952
Soort
Tupiocoris rhododendri
(Dolling, 1972)
nimf
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Tupiocoris rhododendri is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Dolling in 1972.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De langwerpig gevormde wants is macropteer (langvleugelig) en kan ongeveer 4 tot 4,5 mm lang worden. De voorvleugels zijn gedeeltelijk transparant en eindigen in een geel of witgele cuneus met een bruinzwarte punt. De pootjes zijn geel, de schenen van de achterpoten zijn bij sommige individuen donkerder gekleurd. Van de antennes is het eerste en het vierde segment geel, het tweede segment en het onderste deel van het derde segment zijn zwart. De kop, het halsschild (pronotum) en schildje (scutellum) zijn zwart. Tussen de kop en het schildje is een duidelijke witte ring zichtbaar. Hiermee is de soort te onderscheiden van de in Nederland voorkomende bochelwantsen van het genus Dicyphus die verward kunnen worden met Tupiocoris rhododendri. Bij deze soorten ontbreekt de opvallende witte halsring. De nimfen van deze soort zijn langwerpig, rood gekleurd en hebben geelwitte pootjes.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort overwintert als eitje en er is een enkele generatie per jaar. Ze leven van sap uit de jongen bladeren van Rododendron en eten ook diverse insecten die op de groeipunten van de plant leven zoals bladluizen en cicaden. De volwassen wantsen kunnen van mei tot juli gevonden worden op rododendron dus meestal in parken en tuinen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is een invasieve exoot en is van oorsprong Nearctisch maar is met de waardplant meegelift naar Europa. Sinds 2002 is de soort vrij algemeen in Nederland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: