Twee-eiige tweeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wutsje (overleg | bijdragen) op 15 jan 2020 om 17:29. (Wijzigingen door 2A02:1811:2C2C:E100:601C:4D06:6BDE:7A7A (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Kattenkruid)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een twee-eiige (dizygote) tweeling is een tweeling die ontstaan is doordat er voor het moment van bevruchting twee eicellen tot rijping waren gekomen en beide ook daadwerkelijk bevrucht zijn.

Dit zorgt ervoor dat er twee embryo's tegelijk gaan groeien. Omdat ze ieder uit een andere eicel en zaadcel zijn ontstaan, zijn de embryo's niet identiek en kan er dus ook een jongen en een meisje ontstaan. Het zijn dus genetisch gezien een normale broer en zus (of 2 broers, of 2 zussen), maar wel even oud. Het is zelfs mogelijk dat de zaadcellen van verschillende donoren komen. Een zaadcel kan tot 72 uur overleven in de baarmoeder. Hierdoor ontstaat een tweeling die een halfbroer of halfzus van elkaar zijn.

Een twee-eiige tweeling heeft altijd twee verschillende vruchtzakken en twee verschillende placenta's (hoewel ze met elkaar kunnen vergroeien) (respectievelijk diamniotische dichoriale tweeling).

De twee-eiige tweeling staat tegenover de eeneiige tweeling.

Zie ook