Tweede Slag bij Donaldsonville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tweede slag bij Donaldsonville)
Tweede Slag bij Donaldsonville
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 28 juni 1863
Locatie Ascension Parish, Louisiana
Resultaat Noordelijke overwinning
Strijdende partijen

Verenigde Staten

Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Joseph D. Bullen Tom Green
Troepensterkte
twee companieën van de 28th Maine Volunteer Infantry Tom Green’s Texas Brigade en Colonel James Patrick Major’s Texas Brigade.
Verliezen
23 301
Taylors operaties in het westen van Louisiana

LaFourche Crossing · 2de Donaldsonville · Kock's Plantation · Stirling's Plantation

De Tweede Slag bij Donaldsonville vond plaats op 28 juni 1863 in Ascension Parish, Louisiana tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 juni 1863 gaf de Zuidelijke brigadegeneraal Jean Alfred Mouton de opdracht aan brigadegeneraal Tom Green en kolonel James P. Major om met hun brigades Donaldsonville, Louisiana in te nemen. Om hier in te slagen moesten de Zuidelijken eerst Fort Bulter in nemen.

De slag[bewerken | brontekst bewerken]

In de nacht van 27 juni naderden de eenheden onder Green het fort tot op een 2 km. De aanval op Fort Butler zou kort na middernacht ingezet worden. De aanval verliep succesvol totdat de Zuidelijken op een voor hen onbekende gracht stootten. Deze gracht was zeer moeilijk om te overbruggen. Het Noordelijk garnizoen kreeg ook de hulp van een kanonneerboot, de USS Princess Royal. Dit schip opende het vuur op de Zuidelijken. Na enkele vruchteloze pogingen van de Zuidelijken om het fort in te nemen, trokken ze zich terug.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit fort en vele andere steunpunten langs de Mississippi bleven in Noordelijke handen. De Zuidelijken slaagden er niet in om deze punten in te nemen.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]