Twilight (roman)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twilight, een levensgevaarlijke liefde
Oorspronkelijke titel Twilight
Auteur(s) Stephenie Meyer
Vertaler Anneliet Bannier, Maria Postema
Kaftontwerper Andrea Scharroo, Gail Doobinin (design)
Land België en Nederland
oorspr. Verenigde Staten
Taal Nederlands
oorspr. Engels
Reeks/serie Twilight (serie)
Genre jeugdboek, triviaallectuur, liefdesroman
Uitgever Sjaloom
oorspr. Little, Brown
Uitgegeven 2006
Medium boek
Pagina's 375
ISBN-code 90 6249 5117
Vervolg Nieuwe maan (New Moon), Eclips (Eclipse) , Morgenrood (Breaking Dawn) , Midnight Sun
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Twilight is het eerste boek uit de Twilight-serie geschreven door Stephenie Meyer. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2005 in de Verenigde Staten. Uitgeverij Sjaloom bracht het boek in België en Nederland uit in 2006. Het boek wordt gevolgd door Nieuwe maan (oorspronkelijke titel New Moon).

Twilight is een roman voor jongvolwassenen. Het vertelt het verhaal tussen Isabella '"Bella" Swan en haar onmogelijke liefde met Edward Cullen, een vampier.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Isabelle ‘Bella’ Swan verhuist naar het regenachtige Forks om bij haar vader Charlie te gaan wonen, zodat haar moeder Renée meer bij haar nieuwe man Phil kan zijn. Phil is baseballspeler en verandert vaak van club, waardoor hij telkens weer moet verhuizen. Een onzelfzuchtige daad, want Bella houdt van de zon, maar die laat zich in Forks maar weinig zien. Bella leert op school enkele meisjes kennen waarmee ze wel kan opschieten, maar het sombere weer blijft haar deprimeren. Ook de aandacht die ze krijgt van een aantal jongens kan haar niet opbeuren. Integendeel, ze heeft er een hekel aan en zou haar dag liefst zo onopvallend mogelijk doorbrengen. De hele situatie verandert snel wanneer ze Edward ontmoet. Hun eerste ontmoeting verloopt moeizaam, ze krijgt minachtende blikken van Edward en ze kan maar niet begrijpen waarom. Bella is een ongelooflijke kluns en brengt zichzelf ongewild een aantal keren in gevaar. Edward is er elke keer om haar uit de nood te helpen, waardoor ze dichter naar elkaar toe groeien. Maar Bella vermoedt dat Edward niet zomaar een gewone zeventienjarige jongen is, omdat er een aantal voor haar onverklaarbare dingen gebeuren als hij in de buurt is. Ze leren elkaar beter kennen en Bella ontdekt dat Edward een vampier is die leeft van dierenbloed in plaats van mensenbloed. Hij leeft samen met zes andere ‘vegetarische’ vampiers aan de rand van het kleine stadje. Edward is verbaasd door de manier waarop Bella het nieuws opneemt: hij had verwacht dat ze bang zou worden van hem, maar Bella oordeelt niet en aanvaardt Edward zoals hij is.

Bella en Edward worden verliefd op elkaar, maar worden alle twee verscheurd door twijfel omdat het voor Bella zo gevaarlijk is dat ze samen zijn. Ze staan voor de keuze: laten ze elkaar met rust en nemen ze hun leven weer op zoals het was voor ze elkaar ontmoetten, of geven ze toe aan deze diepe gevoelens en proberen ze een echte relatie op te bouwen. Voor Edward is dit het moeilijkst: Bella ruikt zo lekker dat hij niets liever zou doen dan van haar bloed te proeven. Maar dan zou Bella sterven, en daarmee zou hij dan ook de liefde van zijn leven verliezen. Ook voor Bella is het niet eenvoudig: ze beseft dat ze, zolang ze bij Edward blijft, voortdurend in gevaar is. En dit zou niet alleen gevolgen hebben voor haar, maar ook voor haar familie, wat de keuze voor haar ook enorm moeilijk maakt.

Ondanks de constante twijfel beseffen ze uiteindelijk dat hun gevoelens voor elkaar te sterk zijn en ze gaan op zoek naar een manier waarop ze het toch samen kunnen proberen, ondanks alle mogelijke gevaren en de tegenwind van een aantal personen die van de situatie op de hoogte zijn. Bella suggereert dat ze ook vampier wil worden, zodat ze voor altijd zonder gevaar samen kan blijven met Edward, maar Edward weigert dit. Hij is ervan overtuigd dat vampiers geen ziel meer hebben en dus gedoemd zijn.

Uiteraard is dit geen makkelijke situatie, en het wordt nog moeilijker als Bella bedreigd wordt door een vampier die zich wel voedt met mensenbloed en zijn zinnen op Bella heeft gezet. Edward probeert haar te redden, maar komt hij op tijd?

Titel[bewerken]

Twilight is het Engelse woord voor schemering, de veiligste tijd van de dag voor vampiers.

Kaft[bewerken]

Op de oorspronkelijke omslag staan twee armen die een appel aanreiken. Stephenie Meyer verklaarde dat de appel het verboden fruit uit het boek Genesis voorstelt. Het is het symbool van de verboden liefde tussen Bella en Edward. Daarnaast symboliseert het ook Bella's keuze: ofwel gaat ze voor de "verboden vrucht" (Edward) ofwel kiest ze ervoor zich niet in te laten met hem.[1] Extraatje: De quote uit Genesis 2:17 staat vermeld in het begin van Twilight.

In de Nederlandstalige versie werd een klein detail aan de kaft gewijzigd. Er werd in de appel gebeten. De vorm van de beet toont een hartje. De vierde druk in 2008 is een speciale uitgave naar aanleiding van de verfilming. De kaft bevat foto's uit de film (zowel op de voor- als op de achterzijde, en ook in de binnenzijde). De kaft kreeg ook de vermelding "Filmeditie".

Later werden alle Twilight-boeken opnieuw gedrukt. De kaft van deze editie is gelijk aan de Engelse editie (dat wil zeggen zonder de hartvormige beet in de appel).

Verfilming[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Twilight (2008) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2008 werd het eerste boek uit de reeks verfilmd door Summit Entertainment. Het script werd geschreven door Melissa Rosenberg. De regie was in handen van Catherine Hardwicke. Hoofdrollen werden vertolkt door Kristen Stewart als Bella Swan en Robert Pattinson als Edward Cullen. Het verhaal speelt zich af in het denkbeeldige dorpje Forks.