UKUSA-akkoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
UKUSA-akkoord
De vijf landen van het UKUSA-akkoord
Geschiedenis
Opgericht Atlantisch Handvest (14 august 1941)
Structuur
Plaats

Het UKUSA-akkoord is een geheime overeenkomst uit 1947 of 1948 tussen het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië voor de voortzetting van de samenwerking van de inlichtingendiensten na de Tweede Wereldoorlog. Naar het aantal deelnemende landen wordt dit samenwerkingsverband ook wel de "Five Eyes" genoemd.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Een paar weken nadat in mei 1945 Adolf Hitler en zijn nazi's werden verslagen, gaf president Harry S. Truman de toestemming voor de voortzetting van de samenwerking van de inlichtingendiensten van Groot-Brittannië en de USA in vredestijd. Beide landen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog een uitwisselingsverband om geheime inlichtingen opgezet tussen het Britse cryptografische dienst, de zogenaamde Government Code & Cypher School (GC&CS) (wegens veiligheidsredenen tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend onder zijn schuilnaam Government Communications Headquarters (GCHQ) of algemeen bekend als Bletchley Park) en z'n Amerikaanse tegenhanger, de Signal Intelligence Service (SIS) (algemeen bekend als Arlington Hall, de voorloper van het NSA).

In maart 1946 werd in Londen een conferentie gehouden waarin de basis werd gelegd voor wat later (in 1947 of 1948) het UKUSA-akkoord zou worden, waarbij Groot-Brittannië, Verenigde Staten van Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië akkoord gaan met de voortzetting van de samenwerking van de inlichtingendiensten, het verdelen van de wereld om het maximale te halen uit hun spionageactiviteiten en het uitwisselen van materiaal.

ECHELON[bewerken | brontekst bewerken]

De UKUSA-alliantie beheert het ECHELON, een netwerk om wereldwijd satellietcommunicatie af te luisteren en te ontcijferen.

UKUSA bestaat uit volgende organisaties:

  1. Australië - Defence Signals Directorate (DSD)
  2. Canada - Communications Security Establishment (CSE)
  3. Nieuw-Zeeland - Government Communications Security Bureau (GCSB)
  4. Verenigd Koninkrijk - Government Communications Headquarters (GCHQ)
  5. Verenigde Staten van Amerika - National Security Agency (NSA)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]