USS Olympia (C-6)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag
USS Olympia (C-6)
Vlag
Pantserdekschip USS Olympia (voor 1899)
Pantserdekschip USS Olympia (voor 1899)
Geschiedenis
Kiellegging 17 juni 1891 op de werf Union Iron Works, San Francisco, Californië
Tewaterlating 5 november 1892
In dienst gesteld 5 februari 1895
Uit dienst gesteld 9 december 1922
Status museumschip in Philadelphia, Pennsylvania, VS
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing 5586 ton
Afmetingen lengte: 104,88 meter
breedte: 16,17 meter
diepgang: 6,55 meter
Bemanning 33 officieren en 395 matrozen
Techniek en uitrusting
Snelheid 20 knopen of 37 km/h
Bewapening 4 x 8-inch, 35 kaliber cilinderkop of kulasladinggeweren

10 x 5-inch, 40 kaliber snelvuurkanonnen
4 x 6 ponders kanonnen
1 x 1 ponderkanon
4 x Gatlingmachinegeweren
6 x 18-inch Whitehead bovenliggende torpedobuizen

Portaal  Portaalicoon   Marine

De USS Olympia (C-6) - (CA-15/CL-15/IX-40) was een pantserdekschip van de Amerikaanse marine tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Ze is nu een maritiem museumschip in Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten. De USS Olympia is het enige goed bewaard gebleven pantserdekschip van de Spaans-Amerikaanse Oorlog.

Geschiedenis[bewerken]

De kiellegging vond plaats op 17 juni 1891, terwijl de ontwerpplannen al klaar waren op 7 september 1888. De USS Olympia werd gebouwd op de scheepswerf Union Iron Works in San Francisco, Californië en te water gelaten op 5 november 1892. Het oorlogsschip werd gedoopt door Ann B. Dickie en in dienst gesteld op 5 februari 1895. Haar eerste gezagvoerder was kapitein John J. Read.

Loopbaan[bewerken]

De USS Olympia vuurt een saluut af in Hongkong op 22 februari 1898.

Haar carrière begon meteen als vlaggenschip in de Aziatische gebieden. In deze rol leidde de kruiser in het Filipijnse gebied de Spaans-Amerikaanse oorlogsoperaties, onder meer de Slag in de Baai van Manilla.

Vanaf het open commandotorendek van de USS Olympia riep commandant George Dewey het spreekwoordelijk geworden bevel: 'You may fire when you are ready, Gridley!' Het resultaat was dat de verouderde en onderbemande Spaanse vloot, onder bevel van viceadmiraal Patricio Montojo y Pasarón, overwonnen werd en tot zinken gebracht, en dat de zwaar verouderde kustbatterijen op Manilla tot zwijgen werden gebracht, en dat binnen zes uur. De plaats waar commandant Dewey stond en de aanvalsorder gaf is aangeduid op het huidige pantserschip.

Succesvol keerde de kruiser daarvan terug naar de Verenigde Staten in september 1899. Van 1902 tot 1906 was de USS Olympia actief in de Atlantische Oceaan, de Caribische- en Middellandse Zee. Ze fungeerde ook als oefen- en opleidingsschip van de United States Naval Academy. Het voormalige oorlogsschip was een kazerneschip te Charleston, South Carolina, van 1912 tot 1916, en werd weer in dienst gebracht voor dienstplicht op zee in het laatste jaar.

De USS Olympia kwam uit in de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren daarna in de Atlantische-, de Russische Noordpool- en de Middellandse Zeegebieden. Het schip werd opnieuw geklasseerd als CA-15 op 17 juni 1920, en daarna als CL-15 op 8 augustus 1921. Ze had geen effectieve rol als pantserkruiser meer, omdat ze verouderd was ten opzichte van de toen modernere en beter uitgeruste kruisers en slagschepen. In oktober-november 1921 bracht ze het stoffelijk overschot van een onbekende soldaat uit de 'Grote Oorlog' over. Daarna werd de pantserkruiser ontslagen uit actieve dienst op 9 december 1922.

Als museumschip[bewerken]

USS Olympia

De oude USS Olympia werd daarna goed onderhouden als een relikwie. In 1931 trad ze opnieuw in dienst als IX-40. Op 11 september 1957 werd ze vrijgegeven aan de Cruiser Olympia Association en gerestaureerd tot haar gedaante van 1898. De kruiser werd een museumschip in de loop van 1995, toen ze werd toegewezen aan de Cruiser Olympia Society, die tegenover het Independence Seaport Museum in Philadelphia gevestigd is. Daar ligt het schip nu nog als enige overgebleven pantserschip van de vroegere Spaans-Amerikaanse oorlogsvloot. Adelborsten en cadetten van de Villanova University werken met het schip als een functionele onderhoudsbemanning.

Voor de hoogstnoodzakelijke restauratie van het schip is minstens tien miljoen dollar nodig. Eind november 2010 is de museumbestemming geëindigd vanwege de slechte materiële staat. Wanneer er niets gebeurt zal het schip wellicht een andere museumplek moeten krijgen, als schroot verkocht moeten worden, of als kunstmatig rif tot zinken worden gebracht. In 2016 zijn herstellingen uitgevoerd. Het schip ligt nog altijd in Philadelphia.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]