U 234 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
U 234 zinkende.

De U-234 was een XB-type onderzeeër van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn commandant was kapitein-luitenant-ter-zee Johann-Heinrich Fehler. De U-234 had een geheime missie midden op zee, met de Japanse onderzeeër, de I-52.

Geschiedenis[bewerken]

In februari 1945 vertrok de onderzeeër voor een geheime missie naar zee. Hij misleidde de Canadese marine met valse codes, wat de Duitsers voor een deel lukte. De bestemming was een ontmoeting met de Japanners, ergens op de oceaan. De Japanse onderzeeboot I-52 zou hen tegemoet varen. De Japanse onderzeeërs waren twee keer zo lang en hadden twee keer zoveel, namelijk 112, manschappen aan boord. Zij konden het traject Japan - Atlantische Oceaan zonder bijtanken in één keer doen. De U-234 had een geheime lading aan boord voor de Japanners. Na de capitulatie van Duitsland werd de U-boot op de oceaan onderschept door de Amerikaanse marine, opgebracht en naar Amerika gesleept. De Duitse onderzeeër werd onderzocht en doorzocht. De Amerikanen vonden een geheime lading; dat bleek onder meer 560 kg uraniumoxide te zijn. De atoomgeleerde professor Dr. Robert Oppenheimer was in de Verenigde Staten bezig met onderzoek naar kernsplitsing. Het uranium werd, na verrijking, mogelijk verwerkt in de eerste atoombom, een uraniumbom, die gedropt werd op Hiroshima. Later in augustus 1945 zou de V.S. nog een atoombom, ditmaal een plutoniumbom, droppen op Nagasaki. Dit betekende de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Japanse I-52 zou weer vertrokken zijn uit een Duitse haven, met vermoedelijk een lading goud aan boord, terug naar Japan. In de Indische Oceaan echter zou hij door een luchtakoestische torpedo van een Amerikaanse Grumman TBF Avenger-bommenwerper tot zinken zijn gebracht.

De torpedo trof de I-52 in de bakboordzijde, deze zonk direct naar de diepte van de Indische Oceaan. De I-52 zonk met 112 man en zijn geheime lading aan boord, naar de 5000 meter diepe oceaanbodem. Onlangs heeft men met behulp van een diepzee bathyscaaf de I-52 teruggevonden. De Amerikaanse onderzoekers meenden dat de I-52 een lading goudstaven vervoerde ter waarde van miljoenen dollars, de betaalsom van de Duitsers voor de geheime lading. Na de eerste onderzoekingen bleek dat niet zo te zijn.

Einde U-234[bewerken]

De U-234 gaf zich op 16 mei 1945 over in Portsmouth, New Hampshire. Op 20 november 1947 werd hij door de Amerikaanse onderzeeër USS Greenfish (SS-351) op zo'n 40 zeemijl noordoostelijk van Cape Cod door een torpedo tot zinken gebracht.

Externe link[bewerken]