U 751 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
U-751 in Saint-Nazaire (Loire-Atlantique) in juni 1942.
Zwaarbeschadigde U-751 na aanval op 17 juli 1942.

De U-751 was een onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderzeeër was van de VIIC-klasse en stond onder commando van kapitein-luitenant-ter-Zee Gerhard Bigalk.

Geschiedenis[bewerken]

De U-751 werd eveneens verrast toen ze 's nachts boven water voer, om hun accubatterijen op te laden voor de elektromotoren en voor verse lucht in de boot zelf. De Britten noemden de Duitse U-boten "pig-boats", niet zozeer als scheldnaam voor de U-bootbemanning, maar omdat deze U-boten binnenin roken en stonken naar stookolie, bak- en braadlucht, uitgeademde lucht en menselijke onfrisse geuren, o.a. zweet en andere "sanitaire" luchtjes. Men kon zich bijna niet wassen of ander ondergoed aandoen, of zelfs helemaal niet, tijdens de 6 à 7 weken durende patrouilletochten. Vele bemanningsleden, waaronder zelfs de commandant, hadden een wekenlange baard aangekweekt. De enige welkome verfrissing was tijdens regen- of 'storm'-weer, met zoet regenwater, want zeewater gaf nadien een zout plakkerig gevoel. Ze liepen soms nog verder rond met natte kleren, binnen de onderzeeboot.

Het drinkwater moest zo nodig gespaard worden, en diende niet om de bemanning zich uitvoerig te wassen. Na een langdurige tocht onder water moest de lucht dringend ververst worden. Daarom zetten de onderzeeërs, indien mogelijk, hun mangaten op de commandobrug en aan dek open, voor frisse doorstroomlucht tijdens het varen. Dit kwam hen dikwijls fataal uit, als een bommenwerper, hen plotseling overviel met hun radar en Leigh Light-zoeklicht. Dit overkwam de U-751 op 17 juli 1942..

Gebeurtenis U-751[bewerken]

  • 21 december 1941 - De U-751 van commandant Bigalk wist na een verbeten strijd, waarbij 5 U-boten ten onder gingen, uiteindelijk het Britse escorte-vliegdekschip HMS Audacity te torpederen en tot zinken te brengen.

Einde U-751[bewerken]

De U-751 werd tot zinken gebracht op 17 juli 1942, ten noordwesten van Kaap Ortegal in Spanje, in positie 45°14' N. en 12°22' W., door dieptebommen van Britse Whitley- en Avro Lancaster-bommenwerpers (Squadrons 61/F. & 502/H.) Alle 48 matrozen en hun commandant, Gerhard Bigalk, kwamen hierbij om.

Externe links[bewerken]