Ubuntu Touch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ubuntu Touch
Ubuntu Touch
Ontwikkelaar Canonical Ltd.
OS-familie Unix
Laatste uitgave 21 februari 2013
Kerneltype Linux kernel
Licentie GPL en andere
Website http://www.ubuntu.com/phone
http://www.ubuntu.com/tablet
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software
Ubuntu Touch op de Galaxy Nexus

Ubuntu Touch is een mobiel besturingssysteem ontwikkeld door Canonical ltd. Het werd aangekondigd op 2 januari 2013, en het werd officieel aan het publiek getoond op de Consumer Electronics Show.

Geschiedenis[bewerken]

Mark Shuttleworth kondigde 31 oktober 2011 aan dat vanaf Ubuntu 14.04, Ubuntu ook smartphones en tablets zou ondersteunen.

De aankondiging van het Ubuntu Touch platform gebeurde op 2 januari 2013, om 19:00 UTC. Deze aankondiging werd voorafgegaan door een timer die drie dagen eerder verscheen op de website ubuntu.com. Het bevatte de woorden: "Zo dichtbij dat je het bijna kan aanraken", dit verwees naar de aanraakscherm interface van Ubuntu Touch.

De Developer Preview werd gelanceerd op 21 februari 2013.

Functies[bewerken]

Ubuntu touch is gebaseerd op de desktopversie van Ubuntu, waarbij de standaard grafische interface van Ubuntu vervangen is door de mobiele versie van Unity. Deze interface is gebaseerd op Qt en QML.

Het gebruikelijke ontgrendelscherm ontbreekt, dit was een bewuste keuze van de ontwikkelaars omdat het niet noodzakelijk werd geacht. In de plaats daarvan is er een welkomstscherm die automatisch verandert na gebruik. Zo zullen onder andere de status en recente gebeurtenissen getoond worden op het welkomstscherm.

Een van de meest opvallende eigenschappen van de Ubuntu Touch is dat het kan aangesloten worden op een scherm om vervolgens gebruik te maken van een volwaardige Ubuntu desktop besturingssysteem draaiend op het mobiel apparaat.

Ubuntu Touch zal eveneens Ubuntu One ondersteunen waardoor foto's en bestanden in de cloud gedeeld kunnen worden. Ubuntu One Music Store is ook beschikbaar op dit platform. Hiermee is het mogelijk om muziek te kopen en af te spelen.

Interface[bewerken]

Elke rand van het scherm heeft een verschillende functie. Men kan die functies oproepen door vanaf een bepaalde rand over het scherm te vegen.

Als er van links naar rechts geveegd wordt krijgt de gebruiker toegang tot de meest gebruikte applicaties. Wanneer de gebruiker nog meer naar rechts veegt kunnen alle applicaties en bestanden worden geraadpleegd. Om te wisselen tussen de verschillende actieve applicaties kan er van rechts geveegd worden. Tot slot kan men door van bovenaan te vegen de notificaties bekijken en van onderaan kan men bepaalde instellingen wijzigen.

Systeemvereisten[bewerken]

Systeemvereisten voor smartphones
Criteria Startmodel Ubuntu smartphone High-end Ubuntu "superphone"
Processor architectuur 1 GHz Cortex A9 Quad-core A9 of
Intel Atom
RAM-geheugen 512 MB – 1 GB Min 1 GB
Flashopslag 4-8 GB eMMC + SD Min 32 GB eMMC + SD
Multi-touch Ja Ja
Desktopondersteuning Nee Ja
Systeemvereisten tablet
Startmodel Ubuntu tablet High-end Ubuntu tablet
Processorarchitectuur Dual-core Cortex A15 Quad-core A15 or Intel x86
Geheugen 2 GB aanbevolen 4 GB aanbevolen
Flashopslag 8 GB minimum 8 GB minimum
Schermafmetingen 7-10 inch 10-12 inch
Multi-touch 4 vingers 4-10 vingers
Desktopondersteuning Nee Ja