Ubuntu Touch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ubuntu Touch is een mobiel besturingssysteem ontwikkeld door Canonical ltd., die ook het desktop bestuuringsysteem Ubuntu hebben ontwikkeld. Het werd aangekondigd op 2 januari 2013, en het werd officieel aan het publiek getoond op de Consumer Electronics Show. De ontwikkeling van Ubuntu Touch werd in 2017 door Canonical ltd. stopgezet,[1] maar word nu verder ontwikkeld door de UBports community. De missie van UBports is om Ubuntu Touch verder te ontwikkelen en te promoten.

Ubuntu Touch
Ubuntu Touch
Ontwikkelaar UBports community
OS-familie Unix
Laatste uitgave 15.04 (Vivid Vervet)
Kerneltype Linuxkernel
Licentie GPL en andere
Website https://ubports.com/
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software
Ubuntu Touch op de Galaxy Nexus

Geschiedenis[bewerken]

Mark Shuttleworth kondigde 31 oktober 2011 aan dat vanaf Ubuntu 14.04, Ubuntu ook smartphones en tablets zou ondersteunen.

De aankondiging van het Ubuntu Touch platform gebeurde op 2 januari 2013, om 19:00 UTC. Deze aankondiging werd voorafgegaan door een timer die drie dagen eerder verscheen op de website ubuntu.com. Het bevatte de woorden: "Zo dichtbij dat je het bijna kan aanraken", dit verwees naar de aanraakscherm interface van Ubuntu Touch.

De Developer Preview werd gelanceerd op 21 februari 2013.

Functies[bewerken]

Ubuntu touch is gebaseerd op de desktopversie van Ubuntu, waarbij de standaard grafische interface van Ubuntu vervangen is door de mobiele versie van Unity. Deze interface is gebaseerd op Qt en QML.

Een van de meest opvallende eigenschappen van de Ubuntu Touch is dat het kan aangesloten worden op een scherm om vervolgens gebruik te maken van een volwaardige Ubuntu desktop besturingssysteem draaiend op het mobiel apparaat. Dit is onder nadere mogelijk met de nexus 5 en de Bq Aquaris M10 tablet via een HDMI kabel. Ook kan je met de "Aetercast" software je apparaat via miracast met een beeldscherm verbinden. Dit wordt echter niet door ieder apparaat ondersteund.

Ubuntu Touch maakt gebruik van het Ubuntu One account systeem. Dit systeem is vergelijkbaar met een Apple ID.

Interface[bewerken]

Het startscherm bestaat uit zogenaamde 'scopes'. Dit zijn afzonderlijke startschermen met een eigen functie. Zo heb je een scope voor het weer, voor YouTube, voor nieuws etc. Je kan de scopes helemaal naar je eigen wensen plaatsen en instellen. Ook kan je in het software centrum vele scopes vinden.

Elke rand van het scherm heeft een verschillende functie. Men kan die functies oproepen door vanaf een bepaalde rand over het scherm te vegen.

Als er van rechts naar links kort geveegd wordt komt de gebruiker terecht in de laatst gebruikte app. Wanneer de gebruiker nog meer naar rechts veegt wordt het multitask scherm met alle openstaande applicaties weergeven. Als de gebruiker van rechts naar links veegt wordt de welbekende unity balk getoond. Hierin worden openstaande applicaties weergeven, applicaties die vastgekoppeld zijn en het Ubuntu logo. Zodra de gebruiker op het logo tikt komt deze op het startscherm terecht. Tot slot kan men door van bovenaan te vegen de notificaties bekijken en van onderaan kan men bepaalde instellingen wijzigen.

Apparaten[bewerken]

Sinds januari 2015 zijn er drie officiële Ubuntu Touch apparaten uitgebracht. In januari 2015 kwam het Spaanse bedrijf bq met de allereerste Ubuntu telefoon; de bq Aquaris E4.5. Kort daarna werd door het Chinese bedrijf Meizu de Meizu MX4 uitgebracht. Halverwege 2015 bracht bq ook de Aquaris E5 met Ubuntu uit.

Dankzij de UBports community is er nu ook ondersteuning voor een hele reeks aan nieuwe apparaten zoals de Oneplus One en Fairphone 2.

Systeemvereisten[bewerken]

Systeemvereisten voor smartphones
Criteria Startmodel Ubuntu smartphone High-end Ubuntu "superphone"
Processor architectuur 1 GHz Cortex A9 Quad-core A9 of
Intel Atom
RAM-geheugen 512 MB – 1 GB Min 1 GB
Flashopslag 4-8 GB eMMC + SD Min 32 GB eMMC + SD
Multi-touch Ja Ja
Desktopondersteuning Nee Ja
Systeemvereisten tablet
Startmodel Ubuntu tablet High-end Ubuntu tablet
Processorarchitectuur Dual-core Cortex A15 Quad-core A15 or Intel x86
Geheugen 2 GB aanbevolen 4 GB aanbevolen
Flashopslag 8 GB minimum 8 GB minimum
Schermafmetingen 7-10 inch 10-12 inch
Multi-touch 4 vingers 4-10 vingers
Desktopondersteuning Nee Ja