Coronacrisis in Azië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Uitbraak SARS-CoV-2 in Azië)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Actuele gebeurtenis In dit artikel wordt een actuele gebeurtenis beschreven.
De informatie op deze pagina kan daardoor snel veranderen of inmiddels verouderd zijn.
Coronacrisis in Azië
Datum 1 december 2019 - heden
Locatie 32 territoria
Ramptype Virusuitbraak
Oorzaak SARS-CoV-2
Doden 3.000
Slachtoffers 88.000

Dit artikel documenteert de coronacrisis in Azië waar door landen en regio's maatregelen zijn getroffen wegens het coronavirus dat de coronapandemie in 2019 en 2020 veroorzaakte. Het virus dook voor het allereerst op in Wuhan, China.

Besmettingen[bewerken | brontekst bewerken]

Afghanistan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 februari 2020 maakte minister van volksgezondheid Ferrozudin Feroz op een persconferentie in Kaboel bekend dat het eerste besmettingsgeval in het land was vastgesteld, in de westelijke provincie Herat bij een 35-jarige patiënt die onlangs was ingereisd vanuit Iran en daar in Qom was geweest, de plaats met op dat moment de meeste bekende besmettingsgevallen.

Armenië[bewerken | brontekst bewerken]

Azerbeidzjan[bewerken | brontekst bewerken]

Bahrein[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 februari werd het eerste vastgestelde besmettingsgeval in Bahrein gemeld.

Bhutan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 maart 2020 werd de eerste besmetting van het virus in Bhutan vastgesteld. Het betrof een 76-jarige Amerikaanse man die via India het land was binnen gereisd. 90 andere personen met wie hij in contact is geweest, onder wie zijn 59-jarige vrouw, bestuurder en gids werden onder quarantaine geplaatst.

In reactie hierop sloot Bhutan voor twee weken de grenzen voor buitenlandse toeristen. Tevens werden de scholen in drie gebieden gesloten, waaronder in de hoofdstad Thimphu.

China[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Coronapandemie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Cambodja[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 januari bevestigde Cambodja de eerste besmetting binnen de eigen landgrenzen, in Sihanoukville. Het betrof een 60-jarige Chinese man die met zijn familie naar de kustplaats vanuit Wuhan was afgereisd. De drie andere familieleden met wie hij reisde werden onder quarantaine geplaatst, omdat zij nog geen symptomen vertoonden.

Filipijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak op de Filipijnen
(per 27 maart):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

De eerste infectie van het coronavirus op de Filipijnen werd bevestigd op 30 januari 2020. Het betreft een 38-jarige vrouw afkomstig uit Wuhan. Zij arriveerde op 21 januari vanuit Hong Kong in Manilla. Ze werd opgenomen toen zij zich op 25 januari meldde met een milde hoest. Ten tijde van de bekendmaking verliepen haar klachten subklinisch.

Georgië[bewerken | brontekst bewerken]

Hong Kong[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Coronacrisis in Hongkong voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

India[bewerken | brontekst bewerken]

De regering van India heeft een negatief reisadvies afgegeven, en met name voor reizen naar Wuhan waar zo'n 500 Indiërs geneeskunde studeren. Reizigers die vanuit China arriveren worden op zeven internationale luchthavens onderworpen aan een screening, waarbij hun temperatuur wordt vastgesteld.

Op 30 januari bevestigden de Indiase autoriteiten dat het coronavirus voor het eerst is vastgesteld bij een student aan de 'Universiteit van Wuhan' die terugkeerde naar de Indiase staat Kerala.

Tot 24 maart zijn er op een bevolking van 1,3 miljard mensen tot nu toe 519 besmettingen bevestigd, er zijn tien doden als gevolg van het coronavirus. Er wordt gevreesd dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

Op 24 maart kondigde de Indiase premier Narendra Modi aan dat het land drie weken in lockdown gaat. Alle 1,3 miljard Indiërs moeten binnenblijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit betreft een zesde van de wereldbevolking.[1]

Indonesië[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 maart 2020 werden de eerste twee besmettingen met het virus in Indonesië bevestigd.

Irak[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 februari 2020 werd de eerste besmetting met het virus in Irak gemeld.

Iran[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Coronacrisis in Iran voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Israël[bewerken | brontekst bewerken]

Japan[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Coronacrisis in Japan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jordanië[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 maart 2020 werden de eerste twee besmettingen in Jordanië gemeld.

Koeweit[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 februari 2020 werden in Koeweit de eerste vastgestelde besmettingen bekendgemaakt, bij drie personen uit een groep van 700 evacués uit de Iraanse stad Mashhad.

Libanon[bewerken | brontekst bewerken]

Macau[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak in Macau
(per 2 februari):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

Op 22 januari 2020 waren er in Macau, een speciale bestuurlijke regio van China net zoals Hong Kong, twee bevestigde gevallen van het coronavirus gemeld. Dit betroffen een 52-jarige vrouw en een 66-jarige man, beiden afkomstig uit Wuhan.

Op 26 januari bevestigde het 'Macau Health Bureau' drie nieuwe besmettingen met het virus, allen zijn inwoners van Wuhan. Sindsdien heeft de overheid van Macau alle scholen en universiteiten tot nader order gesloten, tevens zijn grenscontroles van kracht waarbij de temperatuur wordt gecontroleerd. Hiernaast zijn er nog een aantal stadions gesloten om zo de verspreiding van het virus te beperken.

Op 27 januari werd bij een 15-jarige jongen, de zoon van een van de eerder vastgestelde patiënten, vastgesteld dat hij als zesde besmet was met het virus in Macau. Op 28 januari volgde de zevende besmetting, een 67-jarige vrouw en inwoner van Wuhan die via Guangzhou reisde voordat zij de Barrier Gate-checkpoint van Macau passeerde.

Maldiven[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 maart 2020 werden op de Maldiven de eerste twee besmettingen met het virus vastgesteld. Het virus werd vastgesteld bij twee werknemers van het Kuredhoo Island Resort, zij hebben het virus vermoedelijk opgelopen door in contact te zijn geweest met een Italiaanse toerist die pas bij terugkeer positief testte op het virus.

Maleisië[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak in Maleisië
(per 17 maart):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

Op 24 januari 2020 werden in Maleisië acht Chinese staatsburgers in een hotel in Johor Bahru onder quarantaine geplaatst nadat zij in het naburige Singapore in contact waren gekomen met een geïnfecteerd persoon. Hoewel de eerste rapporten uitwezen dat zij negatief op het virus testten, bleek op 25 januari dat drie van hen toch positief waren.

Mongolië[bewerken | brontekst bewerken]

Oman[bewerken | brontekst bewerken]

Qatar[bewerken | brontekst bewerken]

Singapore[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak in Singapore
(per 20 februari):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

De eerste besmetting in Singapore werd gemeld op 23 januari 2020, het betrof een 66-jarige Chinees afkomstig uit Wuhan die via Guangzhou vloog tezamen met 9 anderen en in Shangri-La's Rasa Sentosa Resort en Spa verbleef.

De eerste besmettingen die lokaal plaatsvonden werden gerapporteerd op 4 februari. Deze werden voornamelijk herleid naar een souvenirshop. Hier waren vier vrouwen die geen reisgeschiedenis vanuit China hadden besmet.

Per 22 maart zijn er 432 gemelde besmettingen en 2 personen overleden.[2]

Sri Lanka[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 januari 2020 werd de eerste besmetting in Sri Lanka gemeld, het betreft een 47-jarige Chinese vrouw afkomstig uit de provincie Hubei. Zij werd in kritieke toestand opgenomen door het Nationaal Instituut voor Infectieziekten.

Nepal[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak in Nepal
(per 29 januari):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

Een Nepalese student die op 24 januari 2020 terugkeerde vanuit Wuhan was de eerste in Nepal die besmet was met het coronavirus. Zijn besmetting werd vastgesteld door een monster van het virus naar een locatie van de WHO te sturen in Hong Kong waar het getest zou worden op overeenkomsten met het Wuhan-virus. Hij werd ontslagen nadat zijn conditie was verbeterd.

Op 27 januari werd opnieuw een besmetting vastgesteld. Het betrof een Amerikaan die terugkeerde vanuit Wuhan.

Taiwan[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak in Taiwan
(per 18 maart):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

Op 21 januari 2020 werd de eerste besmetting vastgesteld in Taiwan. Het betrof een 50-jarige vrouw die was teruggekeerd vanuit Wuhan, waar ze les had gegeven. De vrouw arriveerde op de Internationale luchthaven Taiwan Taoyuan. Zij rapporteerde op eigen initiatief haar symptomen en werd vervolgens opgenomen ter behandeling.

Per 28 januari 2020 waren er acht bevestigde besmettingen in Taiwan. Een van de patiënten was een Taiwanese man die een boete van NT$300,000 kreeg voor het niet rapporteren van zijn symptomen, om zich onder de radar van de autoriteiten te proberen te houden. Zijn handelen had kunnen leiden tot een mogelijke besmetting in een balzaal in Kaohsiung.

Thailand[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak in Thailand
(per 25 maart):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

Verenigde Arabische Emiraten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 januari 2020 maakte Abu Dhabi International Airport en Dubai International Airport bekend dat zij begonnen met het controleren van de lichaamstemperatuur van reizigers die direct vanuit China arriveerden.

Op 29 januari werd de eerste besmetting van het virus in de Verenigde Arabische Emiraten bevestigd. Het betrof een Chinees staatsburger die samen met haar familie vanuit Wuhan arriveerde.

Vietnam[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de uitbraak in Vietnam
(per 26 maart):

 Bevestigde cases gerapporteerd

 Vermoedelijke cases gerapporteerd

Noord-Korea[bewerken | brontekst bewerken]

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben tot nu toe nog geen melding gedaan van coronabesmettingen binnen het communistische land. Echter, door experts wordt hieraan ernstig getwijfeld omdat Noord-Korea over een afstand van 1.450 kilometer een grens deelt met China. Het is geen staatsgeheim dat die grens allesbehalve waterdicht is.[3]

Deskundigen vrezen dat achter de stalen leidersblik een ramp schuilgaat, omdat het land niet voorbereid zou zijn op een uitbraak of het virus binnen de landsgrenzen.[4] "Helaas heeft de internationale gemeenschap geen idee of het coronavirus zich verspreidt in Noord-Korea."[5]

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia heeft dit land het coronavirus overwonnen. Ondanks het grote aantal vastgestelde besmettingen in de buurlanden China en Zuid-Korea, met respectievelijk meer dan 80.000 en 8.000 besmettingen, beweert Noord-Korea dat het aantal besmettingen nul is. Als die 'epische overwinning' echt is behaald moeten we maar eens snel gaan leren van Noord-Korea, schampert Noord-Korea-expert Remco Breuker in een eerste reactie. Het land leeft al decennialang in zelfisolatie t.o.v. de buitenwereld, maar het is onwaarschijnlijk dat het virus aan het land voorbij gaat. Het land heeft overigens een zwakke zorginfrastructuur en onder de dictatuur zijn ook nog eens veel mensen ondervoed.[6]

Op 19 maart uitte Leider Kim Jong-un voor het eerst zijn zorgen in de staatskrant Rodong Sinmun. De Noord-Koreaanse leider zegt zich "miserabel en zelfkritisch te voelen dat hij niet de juiste medische diensten aan zijn volk kan bieden". Hij heeft de bouw van een nieuw ziekenhuis aangekondigd. Volgens Kim was het land goed voorbereid, uit Amerikaanse satellietbeelden blijkt echter dat er geen militaire activiteiten zijn geweest sinds meer dan een maand. De grens met China werd al vroeg gesloten, maar veel handelaren komen (met coronabesmetting) over de grensrivier met China het land binnen. De Amerikaanse president Trump riep Noord-Korea op 21 maart op tot samenwerking bij de bestrijding van het virus.[7][8]

Vanaf 26 maart raakte ook Noord-Korea in de ban van de corona-paniek. Er zijn nauwelijks tests beschikbaar en het is onbekend of en hoeveel mensen er inmiddels ziek zijn. Noord-Koreaanse diplomaten, voor zover die er zijn, leggen bij internationale collega’s al weken officiële verzoeken om test­materiaal voor het coronavirus neer. Van de 26 miljoen Noord-Koreanen zouden er een kleine 600 zijn getest op het coronavirus, overigens allemaal negatief. De wankele economie en gezondheidszorg van Noord-Korea zijn niet opgewassen tegen de gevolgen van een grootschalige virus­uitbraak.[9]

Zuid-Korea[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Coronacrisis in Zuid-Korea voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Preventie in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Oezbekistan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 maart 2020 besloot de Oezbeekse overheid de luchtverbindingen met Afghanistan, Iran en Italië te schorsen ter voorkoming van verspreiding van het virus.

Turkmenistan[bewerken | brontekst bewerken]

Dit land schorste op 5 maart 2020 de luchtverbindingen met China en Thailand, sloot de grens met Oezbekistan en creëerde een quarantaine-zone in het oosten.