Uitgeverij Gideon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uitgeverij Gideon
Oprichting 6 mei 1969[1]
Oprichter(s) Jaap Wind
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Hoornaar
Website www.gideonboeken.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Uitgeverij Gideon is een Nederlandse uitgeverij die vooral evangelisch getinte boeken publiceert.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De uitgeverij werd eind jaren vijftig opgericht in Emmen opgericht door evangelist Jaap Wind, die toegankelijke boeken wilde uitgeven over het werk van de Heilige Geest en de praktijk van het christen-zijn. Mede door de evangelisatiecampagne van de Amerikaanse evangelist Thomas Lee Osborn op het Malieveld in Den Haag in 1958 was daar veel belangstelling voor. Die twee thema's vormen nog altijd de kern van het aanbod van uitgeverij Gideon.

Vanaf het midden van de jaren '60 vond de uitgeverij onderdak bij de organisatie Kracht van Omhoog in Gorinchem. Vandaaruit ontstond op 6 mei 1969 de huidige evangelisch-charismatische uitgeverij, die tot 1987 ook een eigen drukkerij had. De uitgeverij vestigde zich in Hoornaar.

Belangrijke bestsellers in de eerste jaren waren De Schuilplaats van Corrie ten Boom, Het Kruis in de Asfaltjungle van David Wilkerson en Ik zal nooit meer huilen van Nicky Cruz. Latere bestsellers waren Het Vaderhart van God van Floyd McClung, Een Kwestie van Leven van Nicky Gumbel, Het Gebed van Jabes van Bruce Wilkinson, Moderne wetenschap in de Bijbel van Ben Hobrink en De ongetemde man en De fascinerende vrouw van John Eldredge en Stasi Eldredge.

Gerhard Rijksen trad in 2010 aan als nieuwe directeur. Hij volgde Gerrit Hoekstra op die op zijn beurt in 1991 Leen Oosterwijk had opgevolgd. Oosterwijk had het vanaf de formele oprichting in 1969 voor het zeggen bij de uitgeverij.

Sinds 2012 geeft Uitgeverij Gideon ook onder het label (imprint) De Barbaar boeken uit, waarmee zij zich richt op de algemene markt.[2]