Hoornaar (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoornaar
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Hoornaar
(Details)
Hoornaar (dorp) (Zuid-Holland)
Hoornaar (dorp)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Giessenlanden Giessenlanden
Coördinaten 51° 53′ NB, 4° 57′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2017) 1.876
Detailkaart
Locatie in de gemeente Giessenlanden
Locatie in de gemeente Giessenlanden
Foto's
Kerk
Kerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hoornaar is een dorp in de gemeente Giessenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Hoornaar heeft 1.876 inwoners (2017). Het gemeentehuis van de gemeente Giessenlanden staat in Hoornaar.

Ligging[bewerken]

Het dorp ligt in de Alblasserwaard, ten noorden van de rivier de Merwede, ten zuiden van de Lek en ten westen van het Merwedekanaal. Door Hoornaar stroomt het kleine veenriviertje de Kromme Giessen en de boezem de Vort. Langs Hoornaar stroomt de veenrivier de Giessen.

Etymologie[bewerken]

De naam Hoornaar komt van Hornedamme. Hoorn duidt op een bocht in een water. Ooit liep de rivier de Linge achter Hoogblokland en mondde uit in de Giessen. Daar werd een dam gelegd en er ontstond een nederzetting. Door de aanwezigheid van donken in de bebouwde kom van Hoornaar en de afwezigheid hiervan in de omliggende gebieden, is het duidelijk dat Hoornaar een lange bestaansgeschiedenis kent.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Hoornaar is rustig. In verhalen wordt gesproken over een overval op het dorp in 1481, terwijl in de 11e eeuw een aanval van Godfried van Lotharingen op Dordrecht voorkomen werd door graaf Dirk III van Holland.

In de 19e eeuw was Hoornaar sterk afhankelijk van de hennepteelt. De vezels van de hennep werden gebruikt voor de productie van touw. Later werd deze teelt verdrongen door de aardappel- en de bietenteelt. Naast deze vormen van akkerbouw leefde men ook van de veeteelt. Ook waren de kaashandel en expeditiebedrijven belangrijke bedrijven voor Hoornaar.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Hoornaar is in de omgeving te herkennen aan de kerktoren van de Nederlandse Hervormde kerk. Deze kerk, die gesticht zou zijn in het jaar 624, bestaat uit een eenbeukig schip in gotische stijl en is gebouwd in de 15e eeuw. De toren is later in 1555 opnieuw gebouwd en vertoont kenmerken van de renaissance. De kerk is gebouwd op één van de donken die het dorp kent. In de 16e eeuw was tot de protestantse inval van 1572 pater Joannes van Keulen, een van de Martelaren van Gorcum, pastoor van deze parochie. Buiten de dorpskern staat de Oudendijkse Molen, een grote wipmolen uit 1683, die in 1984 maalvaardig is hersteld en die samen met de Scheiwijkse Molen aan de Lage Giessen op vrijwillige basis de polder Het Land der Zes Molens bemaalt.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]