Bleskensgraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bleskensgraaf
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Bleskensgraaf
(Details)
Bleskensgraaf (Zuid-Holland)
Bleskensgraaf
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Molenlanden
Coördinaten 51° 52′ NB, 4° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,7 km²
Inwoners (2020-01-01) 2.870[1]
(226 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 1980
Detailkaart
Kaart van Bleskensgraaf
Locatie in de voormalige gemeente Graafstroom
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Wapen van de gemeente Bleskensgraaf en Hofwegen

Bleskensgraaf is een plaats in de gemeente Molenlanden in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Van 1986 tot 2013 was het onderdeel van de voormalige gemeente Graafstroom. Het dorp heeft een oppervlakte van 1272 hectare en ligt in het centrum van de Alblasserwaard. Op 1 januari 2020 telde Bleskensgraaf 2.870 inwoners en in 2012 telde de plaats 956 woningen.

Naamgeving[bewerken | bron bewerken]

Het dorp kreeg zijn naam van een vroegere landheer, Willem van Blassekijn, een edelman in de Alblasserwaard. Door de jaren heen is de naam langzaam veranderd van Grauelant via onder andere Blaskens Graveland en Blassekijnsgraeve in Bleskensgraaf.[2] Het is een voormalige heerlijkheid die sinds begin 19e eeuw toebehoort aan het geslacht Van der Elst (van Bleskensgraaf) In 1855 werden de toenmalige gemeenten Bleskensgraaf en Hofwegen samengevoegd tot één gemeente met de naam Bleskensgraaf en Hofwegen.

Geografie[bewerken | bron bewerken]

De beschadigde kerk in Bleskensgraaf na het bombardement

Het dorp is gelegen aan het riviertje de Graafstroom. Zoals de naam al aangeeft is dit eigenlijk een gegraven kanaal, dat aansluit op het riviertje de Alblas. In het dorp is te zien hoe het rechte gegraven deel (de Graafstroom) ter hoogte van de Wijngaardseweg overgaat in de kronkelende rivier (De Alblas), die door Bleskensgraaf, Oud Alblas en Alblasserdam stroomt en daar in de Noord uitmondt.

Bombardement[bewerken | bron bewerken]

Bleskensgraaf heeft een betrekkelijk nieuwe dorpskern. De oude kern is door een bombardement in de vroege morgen (6:25) van 12 mei 1940, dus twee dagen na het begin van de Tweede Wereldoorlog en nog vóór het bombardement op Rotterdam, volledig verwoest. Men denkt dat het bombardement vanwege geparkeerde legerauto's van de terugtrekkende soldaten plaatsvond. Zeven mensen kwamen om het leven. Veertig huizen werden vernietigd. Het raadhuis is met de grond gelijk gemaakt, terwijl de Nederlands Hervormde kerk onherstelbare schade opliep. De wederopbouw begon snel en nam een aantal jaren in beslag. In september 1948 werd de nieuwe kerk officieel in gebruik genomen. De laatste fase van de wederopbouw werd afgerond met de opening van het gemeentehuis op 12 mei 1955.

Bouwwerken[bewerken | bron bewerken]

Oude gebouwen die er nog wel zijn, zijn de korenmolen De Vriendschap uit 1890 en twee wipmolens, genaamd De Hofwegensemolen en de Wingerdse Molen uit 1513, en vele oude boerderijen. Er zijn nog meer molens in Bleskensgraaf te vinden, zoals het restant van de molen van de buurtschap Gijbeland maar ook molen Het Haantje en De Tjasker. Deze molens staan in het weiland bij De Wingerdse Molen. De Tjasker bemaalt het weilandje en in Het Haantje wordt graan gemalen en schelpen, graan en nog veel meer gestampt.

Kerken[bewerken | bron bewerken]

Bleskensgraaf heeft twee kerken:


Afbeeldingen[bewerken | bron bewerken]

Geboren in Bleskensgraaf[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]