Giessen-Oudekerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Giessen-Oudekerk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Giessen-Oudekerk (Zuid-Holland)
Giessen-Oudekerk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Molenlanden
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 52′ OL
Algemeen
Inwoners
(2017)
ca 850
Woonplaats (BAG) Giessenburg
Detailkaart
Kaart van Giessen-Oudekerk
Locatie in de gemeente Giessenlanden
Foto's
Kerk
Kerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Giessen-Oudekerk is een dorp in de gemeente Molenlanden in de Alblasserwaard, ten noorden van Hardinxveld-Giessendam, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Giessen-Oudekerk is vermoedelijk rond de dertiende eeuw ontstaan; in de veertiende eeuw werden er al jaarmarkten gehouden. De gotische kerk met de grote vierkante Lieve-Vrouwetoren is vijftiende-eeuws en is nog altijd beeldbepalend. Eeuwenlang was Giessendam onderdeel van hetzelfde dorp; in 1957 is de gemeente Giessendam opgeheven en werd Giessen-Oudekerk met Giessen-Nieuwkerk samengevoegd tot de nieuwe gemeente Giessenburg, die in 1986 opging in Giessenlanden die op zijn beurt op 1 januari 2019 is opgegaan in de gemeente Molenlanden.

Bebouwing[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is gebouwd langs de veenrivier de Giessen, en wel aan de noordwestzijde (rechteroever). Veel huizen zijn boerderijen en andere vrijstaande huizen langs de Binnendamseweg en de Oudkerkseweg; er zijn slechts enkele naoorlogse straten met rijtjeshuizen. Er bevindt zich een openbare basisschool, genaamd 'O.B.S. Giessen-Oudekerk' aan de Oudkerkseweg. Verder is er De Kloeve, een villawijk op een eiland in de Giessen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]