Wijngaarden (Zuid-Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijngaarden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Wijngaarden
(Details)
Wijngaarden (Zuid-Holland)
Wijngaarden
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Molenlanden
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,38 km²
Inwoners (2020-01-01) 710[1]
(111 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 1986
Detailkaart
Kaart van Wijngaarden
Locatie in de voormalige gemeente Graafstroom
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wijngaarden (in de volksmond: Wingerde) is een Nederlands dorp in de provincie Zuid-Holland dat tot de gemeente Molenlanden behoort. Dit langgerekte, landelijke dorp ligt vlak bij Sliedrecht, heeft een oppervlakte van 638 hectare en telde per 1 juli 2012 246 woningen en per 1 januari 2020 710 inwoners.

Van 1817 tot 1986 was Wijngaarden een zelfstandige gemeente. Daarna ging het op in de gemeente Graafstroom. Van 2013 tot 2019 behoorde het tot de toenmalige gemeente Molenwaard.

Wijngaarden is het laagstgelegen dorp in de Alblasserwaard. Tijdens de watersnood van 1953 kwam het dorp onder water te staan. Er is een watersteen in een gevel van een huis in de Dorpsstraat geplaatst als aandenken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wijngaarden vormde met Ruigbroek (ook Ruygbroek, Ruijgbroek, Ruybroek of Ruijbroek), al voor 1283 een zogenaamde heerlijkheid. De heerlijkheid is onder meer in het bezit geweest van de heren van Brederode. Godschalk Oem, prominente voorouder van het geslacht Oomen, die in 1451 de heerlijkheid wist te verwerven nam als eerste de naam Van Wijngaarden aan. In later tijd was de patriottenleider Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek. Hij stond bekend als De Lange van Wijngaerden en was, als commandant van het Goudse Vrijkorps, verantwoordelijk voor de aanhouding van Prinses Wilhelmina bij Bonrepas en haar gedwongen verblijf bij Goejanverwellesluis.

Oudheidskamer[bewerken | brontekst bewerken]

Een oudheidskamer is gevestigd in de voormalige raadkamer van Wijngaarden en wordt beheerd door de Historische Vereniging Binnenwaard. Er worden oude gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, kleding en speelgoed bewaard.

Relatie met de Friese gemeente Het Bildt[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 februari 1505 sloot hertog George van Saksen een overeenkomst met de gebroeders Dirk, Floris, en Jacob van Wijngaarden, en Thomas Beukelaar, de schoonzoon van een van hen. Deze Zuid-Hollandse Heren zouden de kwelders van Het Bildt laten indijken tegen vrijstelling van pacht gedurende het eerste jaar. Zij zetten arbeiders uit onder meer Wijngaarden aan het werk. Er kwam een kaarsrechte weg, met drie dorpjes. Een daarvan werd Wijngaarden genoemd. Dit nieuwe Wijngaarden vormde een rooms-katholieke parochie die aan de apostel Jakobus was gewijd. Na verloop van tijd ging de naam van de parochie (Sint Jacobiparochie) over op het dorp en verdween de verwijzing naar het oorspronkelijke Wijngaarden.

Geboren & bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]