Underhill Farm Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Underhill Farm Cemetery
Toegang en Cross of Sacrifice
Toegang en Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1917
Locatie Boezinge, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 190
Ongeïdentificeerde slachtoffers 9
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper George Goldsmith

Underhill Farm Cemetery is een Britse Gemenebest militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Ploegsteert.

Ligging[bewerken]

De begraafplaats is één van de zeventien Commonwealth-begraafplaatsen die zich bevinden op het grondgebied van de vroegere gemeente Ploegsteert, thans onderdeel van de gemeente Komen-Waasten in de provincie Henegouwen. Ze ligt 1.700 m ten noorden van het dorpscentrum langs de Kleine Brugstraat, vlak bij het Ploegsteertbos.

Geschiedenis[bewerken]

De begraafplaats werd aangelegd tijdens de Tweede Slag om Mesen (ook bekend als de Mijnenslag om Mesen) en bleef tot oktober 1918 in gebruik. Ze ligt aan de voet van Hill 63 en is vernoemd naar de nabijgelegen boerderij die de bijnaam Underhill Farm had gekregen.

Underhill Farm en Red Lodge waren de namen van twee gebouwencomplexen aan de noordwestelijke hoek van Ploegsteert Wood. Ze werden door het leger gebruikt als verbandplaatsen waar de gewonden werden heen gebracht en in de onmiddellijke nabijheid werd vanaf juni 1917 de begraafplaats aangelegd, waar tot in januari 1918 lichamen werden bijgezet. De plek droeg toen als naam Military Cemetery at the foot of the Nightingale Hill.

In de lente van 1918 viel de zone in Duitse handen maar werd in september weer heroverd. Tot aan de wapenstilstand werden er gesneuvelde Commonwealth-soldaten bijgezet.

De begraafplaats herdenkt 103 Britten, 1 Canadees, 47 Australiërs en 39 Nieuw-Zeelanders. Er zijn 9 slachtoffers die niet meer geïdentificeerd konden worden. Vijf slachtoffers worden herdacht met Special Memorials[1] omdat de juiste plek waar ze begraven werden niet meer kon worden bepaald.

De begraafplaats werd na de oorlog in zijn huidige vorm aangelegd door George Goldsmith en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Onderscheiden militairen[bewerken]

  • Francis Horward Vercoe, korporaal bij de Royal Garrison Artillery werd tweemaal onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal (DCM and Bar).
  • de korporaal Robert Walmsley en de soldaten Patrick Francis Cassidy, John Thomas Cogan, Robert Lamb Stevenson, I. Thompson en Charles Ernest Vickers ontvingen de Military Medal (MM).

Externe links[bewerken]