United World Colleges

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locaties

United World Colleges (UWC) is een brede internationale educatieve beweging die zich inzet voor vrede en duurzaamheid door middel van onderwijs. UWC bestaat uit een wereldwijde keten van middelbare scholen met leerlingen uit meer dan 140 landen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste United World College, het Atlantic College in Llantwit Major in Wales, werd in 1962 opgericht door de Duitse pedagoog Kurt Hahn, die daarmee hoopte dat jongeren uit verschillende culturen door vriendschap en het samen studeren nader tot elkaar zouden komen om zo de vijandigheid ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog tegen te gaan. Sindsdien zijn er over de hele wereld 14 scholen aan de UWC beweging toegevoegd.

Sinds 2009 is er een UWC in Nederland, het United World College Maastricht.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

UWC heeft als doel jongeren (leeftijd 16-18 jaar) uit verschillende landen en culturen samen te brengen om wederzijds begrip te stimuleren. Een academisch programma wordt gecombineerd met (fysieke) uitdagingen en dienstverlenende, maatschappelijke activiteiten.

UWC selecteert leerlingen vooraf op basis van motivatie en geschiktheid, ongeacht hun financiële positie. Een groot aantal sponsoren, overheid, bedrijven, stichtingen, alumni en overige privé-personen, stelt jaarlijks beurzen ter beschikking.

Alle UWC scholen en colleges vallen onder het Toezicht van de Internationale Board van UWC. De huidige president van de Internationale beweging is Koningin Noor van Jordanië. Koning Willem-Alexander is alumnus van UWC en beschermheer van UWC in Nederland.

Colleges wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn momenteel 17 UWC-colleges. UWC Simon Bolivar is inmiddels gesloten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]