Universität für Musik und Darstellende Kunst "Mozarteum" Salzburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Universität für Musik und Darstellende Kunst "Mozarteum" Salzburg is een hogeschool in Salzburg, Oostenrijk die in 1841 werd opgericht. De oorspronkelijke naam was Dommusikverein und Mozarteum, opgericht als muziekschool en verzameling van documenten van en over Mozart. Nu is het begrip Mozarteum onduidelijk omdat men er drie zelfstandige Körperschaften (onafhankelijke juridische rechtspersonen) mee aanduidt, namelijk de Universität Mozarteum, Internationale Stichting Mozarteum en het Mozarteum Orkest.

Universität Mozarteum[bewerken]

In 1880 werd de Öffentliche Musikschule Mozarteum opgericht, de voorloper van de huidige Kunst-universiteit. In 1914 werd de muziekschool in de zin van conservatorium als onafhankelijke rechtspersoon erkend. Tijdens de bezetting door de nazi's werd de naam van het conservatorium in Reichshochschule Mozarteum veranderd. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij als Musikhochschule aangeduid. In 1953 ontstond daaruit de Akademie für Musik und darstellende Kunst "Mozarteum" in Salzburg. In 1970 werd de academie weer in een hogeschool veranderd, en de naam werd Hochschule für Musik und darstellende Kunst "Mozarteum" in Salzburg.

Sinds 1998 heet de hogeschool Universität Mozarteum Salzburg. De universiteit Mozarteum heeft in zijn aanbod naast vele opleidingen voor strijkinstrumenten, blaasinstrumenten, tokkelinstrumenten en slagwerk, de studierichtingen concert en muziekpedagogiek en ook een gerenommeerde opleiding voor theater. Het hoofdgebouw van de universiteit Mozarteum is nu het oude Borromäum in de buurt van de tuin van het barokke slot Mirabell uit 1606 in de Rainerstraat. Na omvangrijke restauraties werd het gebouw in september 2006 heropend.

Internationale Stichting Mozarteum[bewerken]

Ter bevordering van muzikale talenten werd in 1880 de Internationale Stichting Mozarteum opgericht. In 1931 volgde de oprichting van het centrale instituut voor het Mozartonderzoek. Deze instantie was vanaf 1953 verantwoordelijk voor de Neue Mozart Ausgabe. In 1881 volgde de overname van het Mozarteum door de in 1870 gestichte Internationale Mozarteumstichting, die tegelijkertijd haar naam in Internationale Stichting Mozarteum veranderde.

De Stichting heeft haar zetel in het in 1914 door de architect Richard Berndl uit München ontworpen en gebouwde Stichtingsgebouw met de Wiener Saal van het Mozarteum. Ook het daarnaast gelegen gebouw van de grote zaal van het Mozarteum behoort tot de Stichting. Deze zaal is heel bekend en behoort tot de voornaamste concertzalen van Salzburg, ook voor de Salzburger Festspiele.

Mozarteum Orkest[bewerken]

Het Mozarteum Orkest was oorspronkelijk het studentenorkest van de muziekschool en de latere Academie Mozarteum. In 1939 scheidde het orkest zich af van de toenmalige academie en werd het een zelfstandig orkest van geselecteerde beroepsmusici. De leiding had toen Willem van Hoogstraten. In 1958 werd dit orkest het officiële symfonieorkest van de stad en de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. Sinds de herfst van 2004 is Ivor Bolton chef-dirigent van het Mozarteum Orkest Salzburg.

Ereleden van het Mozarteum[bewerken]

Bekende leerlingen[bewerken]

Externe links[bewerken]