Gebruiker:Natuur12/Blauwe satijnzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
lauwe satijnzwam
Natuur12/Blauwe satijnzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Entolomataceae
Geslacht:Entoloma
Soort
Entoloma nitidum
Quél.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De blauwe satijnzwam (Entoloma nitidum) is een paddenstoel die tot de familie Entolomataceae gerekend wordt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De blauwe satijnzwam is een kleine paddenstoel die gemiddeld minder dan vijf centimeter hoog wordt en is voornamelijk blauw van kleur. De hoed heeft een diameter van tussen de twee en vier centimeter en is klokvormig. Het oppervlak is glad en op de top van de hoed zit een bultje. De hoed heeft een fijne, vezelige structuur en heeft een zijdeachtige matte tint. De hoed kan zowel staalblauw als donkerblauw gekleurd zijn maar er zijn ook exemplaren die grauwblauw gekleurd zijn waarbij het midden van de hoed donkerder gekleurd is. Onder de hoed zitten de lamellen wiens kleur varieert van een wittige tint tot bruinroze of roze.

De steel kan tussen de drie en zeven centimeter lang zijn en tussen de twee en vier millimeter breed. Deze heeft een blauwe tot blauwgrijze kleur. De basis van de steel heeft in sommige gevallen een witviltige kleur. Het vlees heeft een witte tot blauwe kleur. De sporen zijn paars gekleur en zijn 7 tot 8.7 bij 6 tot 8 micrometer in omvang.

De soort heeft een zwakke melige geur en is niet eetbaar.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De blauwe satijnzwam is een saprofiet en komt voor in zowel naaldbossen als gemengde bossen. Hij groeit onder andere op dennen, sparren en berken. De soort geeft de voorkeur aan voedselarme zandgronden. De paddenstoel komt tevoorschijn van juli tot en met september.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]